Želatin je jedan od najčešće korišćenih proizvoda u kulinarstvu. Bez njega su mnogi od naših najdražih slatkiša, kremova, pa čak i mesnih jela nezamislivi. Ovaj nezamenjivi pomagač svim kuvarima dostupan je u obliku finih granula, traka ili praha.
U praksi je želatin jednostavan protein koji je rezultat hidrolize kolagena iz životinjskih kostiju i hrskavice koji su prokuvani u vodi.
Rukovanje je lako, a rezultat je zagarantovan ako pratite nekoliko jednostavnih pravila koja su obično napisana na ambalaži.
Želatin se rastvara u hladnoj vodi, a zatim se zagreva na pari i njegova temperatura ne bi trebalo da pređe 60 stepeni. Na nižoj temperaturi od 42 stepena se ne rastvara potpuno, a na višoj od 60 stepeni gubi svoja svojstva.
Zatim se dodaje u tečnost, sirup ili sok koji želite da želirate. Gustina želea zavisi od količine upotrebljenog želatina.
Ovde se posebno cene torte sa želatinom, kao i svi deserti sa želatinom, a svaki dan bismo jeli čizkejk sa želatinom.
Komentari