Listovi vinove loze su listovi grožđa, koje je često omiljeno voće, korišćeno za direktnu konzumaciju i proizvodnju vina.
Najbolje vreme za branje listova vinove loze je kada se prvi put pojave u maju-junu, dok su sveži, nežni i još nisu prskani pesticidima.
Listovi se pre čuvanja dobro operu i kada se voda ocedi, uvijaju se u providnu foliju i ispisuju se datum i količina, da bi se znalo koliko listova ima. Zatim se čuvaju u zamrzivaču.
Na ovaj način se mogu čuvati duže od godinu dana. Kada se koriste za pripremu ukusnih sarmi od vinove loze, ne moraju da se odmrzavaju, već se mogu direktno staviti u šerpu sa vodom, u kojoj se kuvaju oko pet minuta da omekšaju i odmrznu.
Međutim, kada se kuvaju, gube svoju intenzivnu zelenu boju.
Druga metoda čuvanja listova vinove loze je u staklenim teglama u salamuri (sa solju i vodom). Listovi se stavljaju jedan na drugi, po 3-4 lista i motaju se, na primer, kao sarma.
Čvrsto ih poređajte u čistu teglu, pazeći da se ne polome. Kada se tegla napuni, posolite i dodajte toliko vode da pokrije listove. Tegle zatvorite poklopcima i sterilišite dok voda ne proključa, a zatim ih sklonite sa vatre i okrenite poklopce na dole.
Tegle sa listovima vinove loze čuvaju se na tamnom i hladnom mestu (ostava ili podrum). Kada dođe vreme da upotrebite listove vinove loze za sarme, izvadite ih iz tegle i prelijte ključalom vodom da omekšaju. Posle 2-3 minuta u vrućoj vodi, operite hladnom vodom i upotrebite po nameni.
Komentari