Keleraba spada u grupu najkorisnijeg zimskog povrća, zajedno sa repom i cveklom. Ova biljka se ne može pohvaliti dugačkom kulinarskom istorijom, a njen jestivi deo je koren.
Kod mlađih i svežih biljaka, pored korena, mogu da se koriste i listovi.
Keleraba se gaji u severnoj Evropi, ali i kod nas, a recepti sa kelerabom su tipični za evropsku kuhinju, kao i za azijsku kuhinju, a keleraba se maltene uopšte ne upotrebljava preko okeana - u Americi.
Najbolje je da se ovo povrće konzumira u svežem stanju, ali ga mnogi korsite i kuvano. Kada se skuva, od kelerabe se može pripremiti ukusan pire ili, zajedno sa kuvanom cveklom, salata.
Salata od narendane sveže kelerabe, rotkve, šargarepe, cvekle i kisele jabuke, začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna je prava zimska vitaminska bomba.
Najlakši način, na koji se keleraba može jesti je oljuštena, nasečena na kriške i posoljena.
Ako rešite da započnete zimsku dijetu, zbog svog niskog sadržaja masnoća, keleraba će biti vaš verni saveznik i pomoćnik u postizanju željenih kilograma. Razume se, kako bi smršali, moraćete da kelerabu koristite u pripremi salata sa kelerabom, šargarepom i jabukama, a ne da jedete kelerabu sa Bešamel sosom.
Ovo ukusno korenasto povrće nije pogodno za osobe koje pate od gihta, jer sadrži mokraćnu kiselinu.
Komentari