bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite kamilicu?

Kako da osušite kamilicu?

Kako da osušite kamilicu?

Sećam se da sam kao dete sakupljao prelepo cveće kamilice, a onda ih je moja baka sušila i uvek smo imali divan mirisni čaj. Nije prošlo jutro, a da na stolu nije bilo čaja od kamilice za doručak.

Kasnije sam saznao da se suvo cveće ove sunčane biljke koristi u mnogim drugim oblastima kao što su prirodni lekovi, kozmetika, kulinarstvo.

Kamilica je korisna i ima prijatnu slatku aromu. Ima antiinflamatorno, umirujuće i opuštajuće dejstvo, kako kada se spolja primenjuje kao krema, obloga ili mast, tako i na napitke i čajeve.

Ako ste ubrali svežu kamilicu, možete je osušiti na tri načina:

I način:

Napolju ili u provetrenoj prostoriji. Otkinuti cvetovi se dobro pregledaju i uklanjaju se oštećeni ili cvetovi koje su insekti ugrizli. Lagano protresite posudu ili krpu u koji su stavljeni i lagano duvajte kako biste uklonili neželjene čestice ili prašinu.

Kamilica bi trebalo da se bere sa ekološki prihvatljivog mesta koje nije prskano pesticidima ili hemikalijama i koje se ne nalazi uz put, pa ćete biti sigurni da nije kontaminirana. Ova biljka se bere početkom leta kada procveta, a to se radi u podne kako bi sunce moglo da osuši jutarnju rosu i vlagu sa biljke.

Rasprostrite tanki sloj cveća na finu tkaninu, gazu ili papir. Postavite ih na mesto koje je van direktne sunčeve svetlosti, gde nema vlage i gde struji vazduh. Tako se kamilica suši oko dve nedelje. Kada protrljate prstima i ako se mrvi, znači da se dovoljno osušila i spremna je za čuvanje.

Osušena kamilica čuva se u dobro zatvorenim, savršeno suvim staklenim teglama i tako je pogodna za upotrebu do 1 godine. U principu se i nakon tog perioda još uvek može koristiti sušena kamilica, ali smatra se da se nakon godinu dana deo esencije i arome sušenog bilja izgubi ili drastično smanji.

II način:

U posebnoj sušilici (uređaju). Ovo je jednostavan, ekonomičan i veoma higijenski i brz način sušenja kamilice.

Rasporedite cveće na sloj papira za pečenje ako sušara ima rešetke. Prilagođava se na 41 stepen, a vreme sušenja zavisi od veličine cvetova. Kamilica se pregleda na svakih 30 minuta i metodom trljanja utvrđuje se da li je dobro dehidrirala.

III način:

U rerni

Kamilica se raširi na papir za pečenje na rastojanju jedna od druge, kao i kod drugih metoda. Uređaj se uključuje na 40-50 ° C, a vrata se ostavljaju odškrinuta da bi voda koja isparava mogla da izađe.

Proveravajte svakih 30 minuta dok ne utvrdite da li je dobro osušena. Kad se trlja među prstima, kamilica treba da se mrvi.

Čuvajte u suvim i dobro zatvorenim teglama i uvek imajte pri ruci ovu divnu, mirisnu travu da biste je koristili za sve što vam treba.

Srećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji