Kakao je prah koji se dobija iz gorkog zrna kakaovca. Glavna je sirovina za pravljenje čokolade, a u čistom obliku zrna su veoma korisna. Kakao zrna sadrže masti, šećere, biljne proteine, brojne minerale i vitamine.
Kofein se takođe nalazi u kakau, ali ima ga u vrlo malim količinama - mnogo manje od kofeina u kafi. Kakao zrna imaju manje kofeina od čaja, što znači da su količine zaista vrlo male.
Prema brojnim studijama, kakao sadrži više antioksidanata od borovnica, godži bobica, crnog vina i nara. Kao što svi znamo, antioksidanti su izuzetno korisni u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.
Kakao ima stimulativna svojstva zbog malih količina kofeina u sebi i teobromina. Ovaj drugi je blagi stimulans koji ima slab diuretički efekat. I na kraju, ali ne najmanje važno, kakao sadrži serotonin - hormon sreće.
Komentari