Reč salata znači "hladno jelo" pripremljeno od različitih vrsta sastojaka: povrća, povrća, riblje, mesne, mlečne hrane, začinjene sirćetom, maslinovim uljem, solju, sosovima od majoneza i drugim dresinzima.
Veliki deo salata se koristi kao predjelo i konzumiraju se sa različitim aperitivnim napicima. Prilikom pripremanja salata bilo bi dobro da sastojci budu na temperaturi od otprilike 10 °C i ne treba da se mešaju hladni i topli sastojci.
Obično se salate pravi po 100, 150 ili 200 g ili u nekim slučajevima u većim količinama - u istim posudama (ovali za meze, veliki tanjiri za salate ili posude za salate). Nekim ukusnim salatama može da se puni krupnije voće ili povrće - dinje, pomorandže, lubenice, paradajzi, kokosovi orasi.
A kako da napravimo ukusnu voćnu salatu?
Asortimani nose najraznovrsnije nazive. Tradicionalni recepti za voćnu salatu uključuju jabuku, krušku, pomorandžu, desertnu bananu, ponekad se dodaje grožđe bez semenki, ananas i mandarina.
Prilikom spremanja ukusnih voćnih salata, koristi se jedna vrsta voća ili kombinacija različitog voća. Često se zalivaju umućenom pavlakom ili različizim sosovima od majoneza. Može da se doda mlečni sladoled. U tim smislu voćne salate liče na voćni kup.
Zalivaju se dresingom od lumuna i pomorandže, njihovim izrendanim korama i kombinacijom konjaka, ruma i drugog. Poslužuju se posuti običnim ili smeđim šećerom. Voćne salate se poslužuju i kao deserti. Odgovarajući kod konzumiranja slatkih aperitiva, desertnih vina, čaja i kafe.
U isto vreme niskokalorične voćne salate mogu savršeno da utole glad bez da uopšte utiču na figuru, a njihov velelepni izgled pomaže u značajnom poboljšanju raspoloženja.
Evo jednog recepta za ukusnu voćnu salatu!
Bogata voćna salata
Potrebni sastojci: banane - 1 komad, kruške - 1 komad, pomorandže - 1 komad, mandarine - 1 komad, kivi - 2 komada, limunov sok, sok od pomorandže, slatka pavlaka - 50 ml
Način pripreme: Operite i dobro posušite sve voće. Iseckajte oguljenu bananu, krušku, mandarinu, pomorandžu i kivi na male kockice. Stavite u lepu posudu ili posudu za salate i izmeđajte sa sokom od pomorandže, limunovim sokom i pavlakom. Ukrasite i salata je spremna za konzumaciju.
Takođe, salatu možete servirati i sa kašikom sladoleda.
Prijatno!
Komentari