Kako jabuka je drvo, koje je stiglo na Balkan početkom prošlog veka. Ona pripada porodici Abonosa.
Ovo narandžasto kasno jesenje voće je bogat izvor vitamina. U tom smislu visok sadržaj vitamina C i beta karotina koji je stavlja među voće korisno za imunološki sistem. Takođe je poznato prisustvo vitamina iz grupe B - B1, B2, kao i vitamini F, P, PP i glutaminska kiselina.
Zanimljiva je činjenica što je kaki jabuka voće sa visokim sadržajem tanina. Iz tog razloga prvobitno se smatralo da nije odgovarajuća za konzumaciju. Ali ovaj mit srećom brzo je otkriven.
Druga zanimljiva činjenica o ovom voću jeste što se korisna svojstva kaki jabuke čuvaju čak i na temperaturi od minus 20 stepeni.
Kaki jabuke su bogate šećerima i pektinskim materijama. Ovo ih čini korisnim za sistem organa za varenje.
Kaki jabuke sadrže jod u visokim količinama što je važno za ljude koji imaju probleme sa štitnom žlezdom.
Narandžasta boja ovog korisnog voća je zbog prisusva beta karotina.
Sadržaj likopena i kompleksa vitamina kaki jabuku čini vićem sa moćnim aktioksidansnim dejstvom.
Nisu Grci slučajno kaki jabuku nazvali božanstvenim voćem. Dobro sazrele su rajske jabuke koje su na drvetu preživele prve mrazeve tokom jeseni. Veoma dragoceno voće, ali ne treba da se jedu više od tri rajske jabuke u toku jednog dana.
Ukoliko je i vama rajska jabuka omiljeno voće, evo i naših najomiljenijih recepata sa kaki jabukama.
Saznajte takođe kako da odaberete najlepše kaki jabuke, za šta da koristite seme od kaki jabuke i za šta su korisne sušene kaki jabuke.
Komentari