Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Sos za jela sa povrćemSos za jela sa povrćem
04. feb.
Operemo i oljuštimo paradajz i sečemo na kockice srednje veličine, to ponavljamo i sa lukom. Stavljamo paradajz i luk u jednu kaserolu da se kuvaju, posle dodajemo gnječeni beli luk i ostavljamo da provri. Nakon toga...
JelaJela
27. jun
Jela /Abies/ je rod od 45-55 vrsta zimzelenih četinara iz porodica borova. Sve vrste dostižu visinu od 10 do 80 m i prečnik stabla od 0.5-4 m. Jela se razlikuje od drugih borovih drveta po listovima (iglicama), jer su one...
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicamaSterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama
03. okt.
Količina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća. Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice. Paradajz krupnije izrendajte....
Sos od koprive za jela od povrćaSos od koprive za jela od povrća
30. avgust
Očistite listove koprive i sitno ih naseckajte. U duboki tiganj sipajte maslac zajedno sa maslinovim uljem i čim se zagreju, dodajte korpivu sa začinima i beli luk. Poklopite i dinstajte ne više od 2 minuta. Na samom...
Francuska tortaFrancuska torta
22. feb.
Priprema kora: Mikserom umutiti 8 belanaca, dodavati postepeno 350 g šećera i dobro umutitu mikserom. Mikser isključiti, umešati 1 kašiku brašna, 100 g prezli, 100 g mlevenih oraha i 100 g seckanih oraha. Lagano sjediniti...
Francuska salataFrancuska salata
06. feb.
Pomešajte kiselo mleko i majonez. Sipajte sos na dno duboke činije. Narendajte krompir. Prekrijte ga sosom. Narendajte sloj sira. Stavite sloj rendanih jaja. Prelijte sosom. Ređajte tako dok ne potrošite sastojke...
Najskuplji francuski sireviNajskuplji francuski sirevi
07. jul
Svaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
Najpopularniji francuski sireviNajpopularniji francuski sirevi
18. januar
Bofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
Osnovni francuski soseviOsnovni francuski sosevi
14. dec.
Evo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume. Sos Bešamel Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
Francuska seoska tortaFrancuska seoska torta
07. mart
Seoska francuska torta se servira nakon što je odstajala jedan dan u frižideru....
Francuska puslica tortaFrancuska puslica torta
17. januar
Umutite belanca na sneg, a posebno pomešajte skrob sa sirćetom. Postepeno dodajte šećer u belanca i mutite. Na kraju pažljivo pomešajte sa skrobom. Obložite pleh za pečenje i sipajte smesu od belanaca. Uz pomoć viljuške...
Francuska veganska salataFrancuska veganska salata
01. feb.
Francuska veganska salata je u isto vreme zasitna i osvežavajuća....
Francuska ređana salataFrancuska ređana salata
19. jul
Pre serviranja francuske salate ukrašavam. Imamo sjajnu francusku ređanu salatu koja je idealna za meze!...
Francuska ćureća čorbaFrancuska ćureća čorba
26. maj
Francusku ćureću čorbu servirajte sa strukom sveže majčine dušice za aromu....
Francuska maremlada od kestenovaFrancuska maremlada od kestenova
21. jul
Preko svakog kestena se pravi mali prorez. Stavlja se u posudu i preliva vrelom vodom. Nakon desetak minuta korica omekša i može da se skine. Očišćeni kestenovi se stavljau u šerpu, prelivaju se vodom, koliko da ih pokrije...
Francuska salata u slojevimaFrancuska salata u slojevima
18. feb.
Skuvajte krompir i kada se ohladi, oljuštite ga. Skuvajte jaja i oljuštite ih. Promešajte majonez i kiselo mleko i začinite smesu. U odgovarajućoj dubokoj posudi izrendajte sloj krompira, pokrijte smesom majoneza i kiselog...
Francuska salata sa majonezomFrancuska salata sa majonezom
02. jul
U posudi pomešajte majonez sa kiselim mlekom, dok ne dobijete homogenu smesu. U veliku posudu stavite na dno od smese. Izrendajte jedan krompir, preko njega izmrvite sir i posle jaje. Stavite od mlečne smese. Ponovo pnovite...
Domaća francuska seoska tortaDomaća francuska seoska torta
19. jul
Prvo počinjemo sa testom za kore. Pomešamo jaje i šećer, dodajemo mleko, sodu, med i maslac. Stavljamo na vatru i mešamo dok ne dobije braon boju. Skidamo sa vatre i dodajemo brašno, zamesimo meko testo. Podelimo na lopte...
Francuska supa od lukaFrancuska supa od luka
05. sep.
Isecite luk na tanke krugove i zapržite ih blago u maslacu na umerenoj vatri. Dodajte uz mešanje sitno isečen praziluk, sa istucanim belim lukom, kocke bujona i litar vode. Začinite supu majčinom dušicom, solju i biberom...
Francuska supa od paradajzaFrancuska supa od paradajza
02. mart
Prilikom serviranja, francusku supu od paradajza posipamo s malo sitno iseckanog bosiljka i tvrdog kozjeg sira....
Francuska marmelada od lukaFrancuska marmelada od luka
31. jul
Luk se seče na šajbne i zaprži se na srednjoj vatri u maslacu dok ne bude tamno braon boje oko 30 minuta. Meša se neprestano, da luk ne izgori. Dodaje se vino, ringla se smanjuje na minumum i luk se dinsta pod poklopcem...
Omiljena francuska seoska tortaOmiljena francuska seoska torta
26. dec.
Sušene smokve i kajsije se iseku na male kocke, dodju se brusnice i suvo grožđe i prelivaju se sa 150 ml ruma. Ostavljamo dok ne upiju alkohol. U dubokoj šerpi se umuti jaje sa šećerom . Dodaje se med, soda, mleko, vanila...
Francuska čorba od krompiraFrancuska čorba od krompira
20. dec.
Pržite isečene kriške francuskog hleba sa obe strane na kratko. Pospite rendanim grijer sirom ili parmezanom Servirajte francusku krompir čorbu toplu sa prepečenim kriškama hleba, posutu peršunom....
Francuska čorba sa pečurkamaFrancuska čorba sa pečurkama
07. mart
Skinite sa vatre, pasirajte čorbu od pečuraka i servirajte Francuska čorba sa pečurkama je veoma ukusna....
Francuska salata sa jajimaFrancuska salata sa jajima
11. dec.
Francusku salatu sa jajima ukrasite sitno iseckanim mladim lukom i crnim maslinama. Salatu sa jajima poslužite kada bude dobro ohlađena! Prijatno!...