Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sos za jela sa povrćemOperemo i oljuštimo paradajz i sečemo na kockice srednje veličine, to ponavljamo i sa lukom.
Stavljamo paradajz i luk u jednu kaserolu da se kuvaju, posle dodajemo gnječeni beli luk i ostavljamo da provri.
Nakon toga...
04. feb.
JelaJela /Abies/ je rod od 45-55 vrsta zimzelenih četinara iz porodica borova. Sve vrste dostižu visinu od 10 do 80 m i prečnik stabla od 0.5-4 m. Jela se razlikuje od drugih borovih drveta po listovima (iglicama), jer su one...
27. jun
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicamaKoličina sastojaka je približna, zato što zavisi od veličine povrća.
Operemo povrće. Tikvice isečemo na kockice srednje veličine. Šargarepu očistimo, oljuštimo i sečemo namale kockice.
Paradajz krupnije izrendajte....
03. okt.
Sos od koprive za jela od povrćaOčistite listove koprive i sitno ih naseckajte.
U duboki tiganj sipajte maslac zajedno sa maslinovim uljem i čim se zagreju, dodajte korpivu sa začinima i beli luk. Poklopite i dinstajte ne više od 2 minuta.
Na samom...
30. avgust
Francuska tortaPriprema kora: Mikserom umutiti 8 belanaca, dodavati postepeno 350 g šećera i dobro umutitu mikserom.
Mikser isključiti, umešati 1 kašiku brašna, 100 g prezli, 100 g mlevenih oraha i 100 g seckanih oraha. Lagano sjediniti...
22. feb.
Francuska salataPomešajte kiselo mleko i majonez. Sipajte sos na dno duboke činije.
Narendajte krompir. Prekrijte ga sosom.
Narendajte sloj sira. Stavite sloj rendanih jaja. Prelijte sosom.
Ređajte tako dok ne potrošite sastojke...
06. feb.
Najskuplji francuski sireviSvaki region Francuske ima svoje specifične sireve. Ako se vratimo nazad u vreme generala Šarl de Gola, Francuska je raspolagala sa 246 različitih vrsta sireva....
07. jul
Najpopularniji francuski sireviBofor (Beaufort) je takođe jedan od najpopularnijih francuskih sireva - ima polutvrdu konzistenciju i proizvodi se samo u francuskom departmanu Savoj....
18. januar
Osnovni francuski soseviEvo koji su osnovi francuski sosovi koje svaki dobar kulinar treba da poznajte i da ume.
Sos Bešamel
Ovo je jedan od omiljenih sosova kod nas, ali njegova domovina je Francuska....
14. dec.
Francuska seoska tortaSeoska francuska torta se servira nakon što je odstajala jedan dan u frižideru....
07. mart
Francuska puslica tortaUmutite belanca na sneg, a posebno pomešajte skrob sa sirćetom. Postepeno dodajte šećer u belanca i mutite. Na kraju pažljivo pomešajte sa skrobom.
Obložite pleh za pečenje i sipajte smesu od belanaca. Uz pomoć viljuške...
17. januar
Francuska veganska salataFrancuska veganska salata je u isto vreme zasitna i osvežavajuća....
01. feb.
Francuska ređana salataPre serviranja francuske salate ukrašavam.
Imamo sjajnu francusku ređanu salatu koja je idealna za meze!...
19. jul
Francuska ćureća čorbaFrancusku ćureću čorbu servirajte sa strukom sveže majčine dušice za aromu....
26. maj
Francuska maremlada od kestenovaPreko svakog kestena se pravi mali prorez. Stavlja se u posudu i preliva vrelom vodom. Nakon desetak minuta korica omekša i može da se skine. Očišćeni kestenovi se stavljau u šerpu, prelivaju se vodom, koliko da ih pokrije...
21. jul
Francuska salata u slojevimaSkuvajte krompir i kada se ohladi, oljuštite ga. Skuvajte jaja i oljuštite ih. Promešajte majonez i kiselo mleko i začinite smesu.
U odgovarajućoj dubokoj posudi izrendajte sloj krompira, pokrijte smesom majoneza i kiselog...
18. feb.
Francuska salata sa majonezomU posudi pomešajte majonez sa kiselim mlekom, dok ne dobijete homogenu smesu. U veliku posudu stavite na dno od smese.
Izrendajte jedan krompir, preko njega izmrvite sir i posle jaje. Stavite od mlečne smese. Ponovo pnovite...
02. jul
Domaća francuska seoska tortaPrvo počinjemo sa testom za kore. Pomešamo jaje i šećer, dodajemo mleko, sodu, med i maslac. Stavljamo na vatru i mešamo dok ne dobije braon boju.
Skidamo sa vatre i dodajemo brašno, zamesimo meko testo. Podelimo na lopte...
19. jul
Francuska supa od lukaIsecite luk na tanke krugove i zapržite ih blago u maslacu na umerenoj vatri. Dodajte uz mešanje sitno isečen praziluk, sa istucanim belim lukom, kocke bujona i litar vode.
Začinite supu majčinom dušicom, solju i biberom...
05. sep.
Francuska supa od paradajzaPrilikom serviranja, francusku supu od paradajza posipamo s malo sitno iseckanog bosiljka i tvrdog kozjeg sira....
02. mart
Francuska marmelada od lukaLuk se seče na šajbne i zaprži se na srednjoj vatri u maslacu dok ne bude tamno braon boje oko 30 minuta.
Meša se neprestano, da luk ne izgori. Dodaje se vino, ringla se smanjuje na minumum i luk se dinsta pod poklopcem...
31. jul
Omiljena francuska seoska tortaSušene smokve i kajsije se iseku na male kocke, dodju se brusnice i suvo grožđe i prelivaju se sa 150 ml ruma. Ostavljamo dok ne upiju alkohol.
U dubokoj šerpi se umuti jaje sa šećerom . Dodaje se med, soda, mleko, vanila...
26. dec.
Francuska čorba od krompiraPržite isečene kriške francuskog hleba sa obe strane na kratko. Pospite rendanim grijer sirom ili parmezanom
Servirajte francusku krompir čorbu toplu sa prepečenim kriškama hleba, posutu peršunom....
20. dec.
Francuska čorba sa pečurkamaSkinite sa vatre, pasirajte čorbu od pečuraka i servirajte
Francuska čorba sa pečurkama je veoma ukusna....
07. mart
Francuska salata sa jajimaFrancusku salatu sa jajima ukrasite sitno iseckanim mladim lukom i crnim maslinama.
Salatu sa jajima poslužite kada bude dobro ohlađena!
Prijatno!...
11. dec.