Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Neodoljivi sotirani krompirići sa krtom slaninicomNeodoljivi sotirani krompirići sa krtom slaninicom
13. april
Slanina se iseče na tanke trake i potopimo je u marinadu, koju smo napravili tako što smo pomešali sve začine sa malo vode. Tako odstoji bar 1 sat, ako ne žurite može i više. Pečemo je na roštilju i poklopimo, da bude...
Brza i ukusna večera sa krtom svinjetinomBrza i ukusna večera sa krtom svinjetinom
27. mart
Meso isecite na komade i stavite da se przi, sipajte malo vode i začinite solju. Pržite dok ne porumeni. Krompir isecite na štapiće i takođe ispržite. U okrugle tanjire stavite prvo krompir odozgo meso i preko toga iseckan...
Čufa (Zemljani Badem)Čufa (Zemljani Badem)
17. okt.
Krtole od čufe se mrve u avanu i dodaju u brašno za pečenje kolača i različitog keksa. Od mnogo dobro isušenih i ispečenih u rerni krtola pravi se sjajna dijetalna kafa....
Vrste krompira za prženjeVrste krompira za prženje
14. mart
Krtole imaju žutu kožu i svetlo žuto do žuto meso, ovalno-pravougaonu formu sa srednje izraženim udubljenjima kao oči....
Kako se sadi krompir?Kako se sadi krompir?
12. okt.
Veliki krompir isecite na komade (krtole) tako da svaka krtola ima dva ili tri pupoljka (male izbočine iz kojih izlaze klice)....
ČičokaČičoka
06. maj
Iz ovog razloga se i krtole čičoke nazivaju i "limunom severa"....
SasaSasa
01. sep.
Prilikom deljenja krtola pazite da svaki deo ima vegetativne pupoljke. U suvom stanju krtole mogu sa se čuvaju duže vremena. Potopljene krtole zasadite na 5 cm dubine, na 10 cm jednu od druge....
KrompirKrompir
01. mart
Toksični glikoalkaloidi su koncentrisani tačno ispod ljuske krtole, a što je stariji krompir, toliko se i nivo solanina u njemu povećava....
BatatBatat
23. jun
U tropskim krajevima Amerike batati formiraju krtole bogate ugljenim hidratima. Iako su hemijski gledano bliski krompiru ipak imaju dosta drugačiji ukus....
Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristitiBrašno od tapioke - šta je to i kako ga koristiti
24. april
Šta je brašno od tapioke Pravi se od biljke manioke, a njene krtole su bogate skrobom. Ovaj deo se osuši, oljušti i melje u brašno. Sirove krtole su otrovne, ali kada se obrađuju, postaju zdrava hrana....
Da li postoji razlika između batata i slatkog krompiraDa li postoji razlika između batata i slatkog krompira
02. jun
Njegove krtole su bele, roze, žute ili crvene. Ova vrsta krompira je hrana koja se preporučuje ljudima koji pate od kardio-vaskularnih oboljenja....
Za šta možemo da koristimo lišće cvekle?Za šta možemo da koristimo lišće cvekle?
28. nov.
Listovi imaju veću hranljivu vrednost od krtola, a gvožđe u njima je odlično. U zelenom delu povrća nalaze se korisni elementi za ceo organizam, a zajedno nude odlična jela za obrok....
Gajenje batat krompiraGajenje batat krompira
11. maj
Krompir se gaji pomoću prethodno odgajenim rasadom krtola. Rasađivanje treba da počne najmanje nekoliko sedmica pre samog sađenja. Za sađenje 10 ari zemlje je potrebno 30 kg krtola....
TapiokaTapioka
10. maj
Da bi se dobio skrob, krtole manioke se peru, ljušte, presuju ili rendaju, osuše i na kraju samelju. Skrob se zatim ispere vodom ili istisne kroz sito i suši dok je vruć....
Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?
25. jun
Krtole koje se formiraju su krupne i veoma krupne. Kora je svetlocrvena, sa zasićenom žutom unutrašnjosti....
Kako da čuvamo cveklu tokom zime?Kako da čuvamo cveklu tokom zime?
27. januar
Nakon toga treba da se odseku listovi na oko 1 cm iznad krtole i da se ukloni višak zemlje običnim istresanjem....
RazličakRazličak
16. jul
Višegodišnji predstavnici roda imaju puzeće stabiljke ili udebljano korenje u vidu krtole, a neke vrste imaju i mesnate korene....
Zdravstvene koristi taroaZdravstvene koristi taroa
24. jul
U kuvanom obliku njegova krtola podseća na teksturu skroba krompira i često ga menja u različitim jelima....
Šećer DemeraraŠećer Demerara
09. jun
Beli rafinisani šećer - najčešći oblik šećera koji je komercijalno dostupan, obično se dobija iz šećerne trske (višegodišnja trava) ili šećerne repe (vrsta krtole)....
Šta je korenasto povrće?Šta je korenasto povrće?
07. jul
Korenasto povrće je grupa kod koje se koristi deo pod zemljom, koren ili krtole. Korenasto povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Korenasto povrće je: Krompir Krompir je bogat vitaminom C....
13 namirnica koje imaju više kalijuma nego banane13 namirnica koje imaju više kalijuma nego banane
19. dec.
Ove krtole takođe su bogate vitaminom A, koji je koristan za oči, vitamin C za kožu i crvena vlakna. Takođe su izuzetno ukusni. 2. Beli krompir Iznenađenje!...
Salata sa šargarepom, pistaćima i siromSalata sa šargarepom, pistaćima i sirom
19. nov.
Dobro je da servirate odmah nakon pripreme, da se maksimalno sačuva krtost šargarepe i da se ne odvaja od soka. Prijatno!...
Jakon sirupJakon sirup
23. maj
Krtole formiraju snopiće sa velikim korenastim biljkama. Povoljni uslovi daju žetvu od 20-25 povrća....
Sočna svinjetina sa vinskim sosom u vatrostalnoj činijiSočna svinjetina sa vinskim sosom u vatrostalnoj činiji
27. dec.
Pečemo dok se sos od vina ne zgusne, bar sat vremena, da meso bude krto....
Komadići svinjetine sa slatko-kiselim sosomKomadići svinjetine sa slatko-kiselim sosom
17. avgust
So će izbaciti sve sokove, a cilj je da bude krto i sočno. Ugrejte maslinovo ulje u dubokom (vok) tiganju i stavite meso da se prži dok ne dobije zlanu boju, periodično mešajte i okrećite sa svih strana....