Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Neodoljivi sotirani krompirići sa krtom slaninicomSlanina se iseče na tanke trake i potopimo je u marinadu, koju smo napravili tako što smo pomešali sve začine sa malo vode.
Tako odstoji bar 1 sat, ako ne žurite može i više. Pečemo je na roštilju i poklopimo, da bude...
13. april
Brza i ukusna večera sa krtom svinjetinomMeso isecite na komade i stavite da se przi, sipajte malo vode i začinite solju. Pržite dok ne porumeni. Krompir isecite na štapiće i takođe ispržite.
U okrugle tanjire stavite prvo krompir odozgo meso i preko toga iseckan...
27. mart
Čufa (Zemljani Badem)Krtole od čufe se mrve u avanu i dodaju u brašno za pečenje kolača i različitog keksa. Od mnogo dobro isušenih i ispečenih u rerni krtola pravi se sjajna dijetalna kafa....
17. okt.
Vrste krompira za prženjeKrtole imaju žutu kožu i svetlo žuto do žuto meso, ovalno-pravougaonu formu sa srednje izraženim udubljenjima kao oči....
14. mart
Kako se sadi krompir?Veliki krompir isecite na komade (krtole) tako da svaka krtola ima dva ili tri pupoljka (male izbočine iz kojih izlaze klice)....
12. okt.
SasaPrilikom deljenja krtola pazite da svaki deo ima vegetativne pupoljke. U suvom stanju krtole mogu sa se čuvaju duže vremena. Potopljene krtole zasadite na 5 cm dubine, na 10 cm jednu od druge....
01. sep.
KrompirToksični glikoalkaloidi su koncentrisani tačno ispod ljuske krtole, a što je stariji krompir, toliko se i nivo solanina u njemu povećava....
01. mart
BatatU tropskim krajevima Amerike batati formiraju krtole bogate ugljenim hidratima. Iako su hemijski gledano bliski krompiru ipak imaju dosta drugačiji ukus....
23. jun
Brašno od tapioke - šta je to i kako ga koristitiŠta je brašno od tapioke
Pravi se od biljke manioke, a njene krtole su bogate skrobom. Ovaj deo se osuši, oljušti i melje u brašno. Sirove krtole su otrovne, ali kada se obrađuju, postaju zdrava hrana....
24. april
Da li postoji razlika između batata i slatkog krompiraNjegove krtole su bele, roze, žute ili crvene.
Ova vrsta krompira je hrana koja se preporučuje ljudima koji pate od kardio-vaskularnih oboljenja....
02. jun
Za šta možemo da koristimo lišće cvekle?Listovi imaju veću hranljivu vrednost od krtola, a gvožđe u njima je odlično. U zelenom delu povrća nalaze se korisni elementi za ceo organizam, a zajedno nude odlična jela za obrok....
28. nov.
Gajenje batat krompiraKrompir se gaji pomoću prethodno odgajenim rasadom krtola. Rasađivanje treba da počne najmanje nekoliko sedmica pre samog sađenja.
Za sađenje 10 ari zemlje je potrebno 30 kg krtola....
11. maj
TapiokaDa bi se dobio skrob, krtole manioke se peru, ljušte, presuju ili rendaju, osuše i na kraju samelju. Skrob se zatim ispere vodom ili istisne kroz sito i suši dok je vruć....
10. maj
Crveni krompir - šta treba da znamo o njemu?Krtole koje se formiraju su krupne i veoma krupne. Kora je svetlocrvena, sa zasićenom žutom unutrašnjosti....
25. jun
Kako da čuvamo cveklu tokom zime?Nakon toga treba da se odseku listovi na oko 1 cm iznad krtole i da se ukloni višak zemlje običnim istresanjem....
27. januar
RazličakVišegodišnji predstavnici roda imaju puzeće stabiljke ili udebljano korenje u vidu krtole, a neke vrste imaju i mesnate korene....
16. jul
Zdravstvene koristi taroaU kuvanom obliku njegova krtola podseća na teksturu skroba krompira i često ga menja u različitim jelima....
24. jul
Šećer DemeraraBeli rafinisani šećer - najčešći oblik šećera koji je komercijalno dostupan, obično se dobija iz šećerne trske (višegodišnja trava) ili šećerne repe (vrsta krtole)....
09. jun
Šta je korenasto povrće?Korenasto povrće je grupa kod koje se koristi deo pod zemljom, koren ili krtole.
Korenasto povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.
Korenasto povrće je:
Krompir
Krompir je bogat vitaminom C....
07. jul
13 namirnica koje imaju više kalijuma nego bananeOve krtole takođe su bogate vitaminom A, koji je koristan za oči, vitamin C za kožu i crvena vlakna. Takođe su izuzetno ukusni.
2. Beli krompir
Iznenađenje!...
19. dec.
Salata sa šargarepom, pistaćima i siromDobro je da servirate odmah nakon pripreme, da se maksimalno sačuva krtost šargarepe i da se ne odvaja od soka.
Prijatno!...
19. nov.
Jakon sirupKrtole formiraju snopiće sa velikim korenastim biljkama. Povoljni uslovi daju žetvu od 20-25 povrća....
23. maj
Sočna svinjetina sa vinskim sosom u vatrostalnoj činijiPečemo dok se sos od vina ne zgusne, bar sat vremena, da meso bude krto....
27. dec.
Komadići svinjetine sa slatko-kiselim sosomSo će izbaciti sve sokove, a cilj je da bude krto i sočno.
Ugrejte maslinovo ulje u dubokom (vok) tiganju i stavite meso da se prži dok ne dobije zlanu boju, periodično mešajte i okrećite sa svih strana....
17. avgust