Korenasto povrće je grupa kod koje se koristi deo pod zemljom, koren ili krtole.
Korenasto povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima.
Korenasto povrće je:
Krompir
Krompir je bogat vitaminom C. Pomaže kod udaraca, opekotina, osteoporoze, poremećaja nerava, visokog pritiska i otoka.
Rotkva
Kod nas postoje crvena, crna i bela repa. Repa sadrži mnogo vlakana, minerala, enzima i vitamina. Vitamini u njoj su: B1, B2, C, E i drugi. Pomaže u borbi protiv depresije, prekomerne težine i problema sa varenjem.
Celer
Celer ima antiseptička svojstva, tonizira, jača imunitet, poboljšava moždanu aktivnost.
Niskokalorična biljka, koja sadrži mnogo vlakana. Celer sadrži vitamine C, A, B1, B2, gvožđe, magnezijum, kalijum, folnu kiselinu i druge.
Slatki krompir
Sadrži vitamine C, A i B. Slatki krompir usporava proces starenja. Imaju blagotvoran uticaj i na dijabetes.
Đumbir
Pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi, poboljšava pamćenje. Pomaže kod oboljenja srca i krvnih sudova, oboljenja tetiva i mišića i drugih bolesti. Đumbir ima antibakterijske osobine, deluje protiv bolova i podmlađuje i podiđe organizam.
Tartufi
Sadrže velike količine vitamina i proteina.
Cvekla
Cvekla sadrži gvožđe, folnu kiselinu, magnezijum i druge. Cvekla je bogata vlaknima. Korisna je kod osoba koje imaju leukemiju, anemiju, otoke, oboljenja jetre, pomaže u zarastanju rana i reguliše pritisak.
Crni luk
Sadrži vitamin C i sumpor. Luk ima antiseptičko, stimulirajuće i dijuretičko svojstvo.
Beli luk
Sadrži vitamin C. Beli luk pomaže kod virusnih oboljenja i gripa, stimuliše krvotok, deluje tonizirajuće i antibakterijski.
Keleraba
Kao i ostalo korenasto povrće i keleraba sadrži mnogo korisnih vitamina, aminokiselina, minerala, belančevina i vlakana. U njoj ima vitamina C, B, A, E, kalcijuma, folne kiseline, cinka, magnezijuma, kalcijuma i dr. Ima blagotvoran uticaj kod astme, bronhitisa, anemije, pomaže imunom sistemu.
Rotkvica
Rotkvice sadrže velike količine vitamina C. Hidriraju kožu, poboljšavaju varenje, čiste krv.
Šargarepa
Šargarepa je bogata vitaminom A, C i B. Ima blagotvorno dejstvo na kožu. Konzumiranje šargarepe pojačava imuni sistem, poboljšava vid, pamćenje, štiti od upala i oboljenja srca i krvnih sudova.
Paškanat
Takođe je niskokaloričan. Sadrži velike količine vitamina, ugljenih hidrata, belančevina, vlakana i minerala. Paškanat ima antiseptička i diuretska svojstva i deluje na širenje krvnih sudova.
Ren
Ren ima diuretska svojstva, poboljšava varenje hrane, ima blagotvoran uticaj kod reumatizma, budi apetit i dr.
.Pogledajte kako se čuva korenasto povrće i saznajte kako da marinirate korenasto povrće.
Komentari