Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Karpačo od bele repePrilikom serviranja karpača ocedite i poređajte bele kruugove repe na široki tanjir u jednom sloju. Odozgo stavite malo belog luka i pospite maslinovim uljem....
23. dec.
Trpeza za Bele PokladeNa Bele poklade - nedelja pre početka strogog Uskršnjeg posta, pravi se trpeza sa proizvodima životinjskog porekla, ali bez mesa.
Na trpezi su prisutna jela napravljena od sira i jaja, od maslaca i mleka. Tradicija nalaže...
15. januar
Bele OrasniceBelanca i šećer se mute mikserom u tvrde vrhove na 5 minuta.
Orasi, skrob i brašno se dodaju kašika po kašika i pažljivo se mešaju špatulom da ne spadnu.
Smesa se sipa u jednokratni špric i na papiru za pečenje se prave...
25. nov.
Uskršnje bele gurabijeOd navedenih sastojaka se umesi srednje meko testo.
Od testa se oforme loptice ili druge figurice, peku se na 175 stepeni oko 15 minuta.
Tople se uvaljaju u šećer u prahu sa 2 kesice vanile.
Proveren u omiljeni recept...
23. april
Crno bele kifliceU posudu za mešanje sipati maslac iseckan na kockice, dodati šećer i smeđi šećer, pa mutiti dok maslac ne postane penast - oko 3 minuta.
Dodati 2 jaja, pa umutiti. Dodati brašno prosejano sa sodom bikarbonom, pa nastaviti...
04. januar
Slatke bele lopticeJoš tople slatke bele loptice se uvaljaju u šećer u prahu, aromatizovan vanilom.
Neka vam je slatko sa ovim omiljenim kolačićima sa ratlukom!...
18. nov.
Bele kardamom kockeU šerpu na šporetu staviti maslac da se otopi, dodati mleko, mleko u prahu i šećer, pa dobro promešati.
Mešati neprekidno na tihoj vatri, da se razbiju grudvice.
Nešati i kuvati bar 10-tak minuta dok mleko ne ispari...
03. januar
Crno-bele štangleU želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.
Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200...
21. dec.
Razlika između bele i crne čokoladeKada krenemo da pričamo o čokoladi, nekako nam je teško da kažemo loše reči o njoj. Normalno, ako se ne preteruje sa njenim konzumiranjem, prava čokolada je veoma korisna za organizam. Čokolada, kao i crno vino, bogata...
06. avgust
Čorba od bele ribeIsečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri.
Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
13. jun
Pohovani file bele ribeFile posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli.
Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
26. nov.
Sirup od bele zoveCvetovi se očiste i operu. U veliku posudu se stavljaju oprani cvetovi, posipaju se šećerom i doliva se voda. Meša se i ostavlja se u frižideru 24 sata, dok se s vremena na vreme meša, da se istopi šećer.
Limun se opere...
21. jun
Vazdušasta salata bele radeZa ukras bele rade - cvetići od jaja i drška od celera i praziluka....
27. dec.
Pohovani fileti bele ribeOperite, osušite i isecite riblji file. U velikoj posudi pomešajte sastojke za marinadu i mešajte dok ne dobijete kašu.
Dodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno...
04. dec.
Odvarak od bele vrbeKoru bele vrbe sakupljamo u maju, junu i julu.
Tada se ona lako odvaja od drveta i ne suši se u hladu....
17. feb.
Parfe od bele čokoladeKalup veličine 23x18 postavljamo prozračnom folijom. Rastapamo belu čokoladu na pari.
U posudi mikserom umutimo žumanca dok ne pobele. U šerpi na umerenoj vatri mešamo šećer i vodu dok se šećer ne istopi.
Nakon što...
23. sep.
Mini pice bele radeČaša koju koristim je od 220 ml.
Prosejemo brašno i u udubljenje sipamo sve sastojke i zamesimo meko testo. Podelimo testo na 16 delova. Od njih oblikukemo loptu, veličine jajeta. Stavljamo na brašnom posutu radnu površinu...
27. mart
Liker od bele zoveVremenom liker od bele zove dobija boju tamnog ćilibara.
Savet: Za sledeći put imam ideju da umesto šećera dodam domaći med od akacije. Aroma mu je veoma upečatljiva i sigurno će obogatiti ukuse pića....
02. nov.
Mus od bele čokoladePospite rendanu čokoladu preko musa od bele čokolade i stavite u frižider....
23. nov.
Fondan od bele čokoladeStavljamo želatin u vodu da nabubri na otprilike 5 minuta. Prosejemo šećer u prahu za uklanjanje svih grudvica u njemu. Istopimo čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Ako koristite mikrotalasnu rernu prvo je stavljate...
06. maj
Pinjole - koristi i hranljivi sastavJedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:
- kalorije - 191 kalorija;
- masti - 19 grama;
- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;
- vlakna - 1 gram;
- proteini - 3, 9 grama;
U sastav pionjola takođe ulaze:
- Vitamini - A, B1...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavNutritivni sastav, vitamini i minerali u kajsiji
Dve kajsije sadrže:
- kalorije - 34;
- ugljeni hidrati - 8 g;
- proteini - 1 g;
- masti - 0, 27 g;
- vlakna - 1, 5 g;
- vitamini A i C - 8% potrebne dnevne doze;
-...
08. mart