Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čarobna snaga lipeJuni mesec je nezamisliv bez arome cveta lipe! Cvet lipe u obliku infuzije ima diuretsko delovanje i olakšava san, ublažava iziritiranu sluzokožu upaljenog grla.
U početku su se koristili zeleni listovi i tek kasnije...
08. mart
Magični čaj od lipeMagični aromatični čaj od lipe se koristi tako što se popari u vodu.
Dve tri supene kašike suvih cvetova poparimo sa 280 ml kipuće vode.
Ostavljamo da stoji 25-30 minuta, procedimo i pijemo odjednom (po dve-tri čaše...
03. feb.
Aromatični čaj od lipeNapravite čaj od vrele vode i lipe.
Ostavite da čaj odstoji u vodi oko 30 minuta.
Nakon toga ga ponovo zagrejte, zasladite medom (šećerom) i dodajte malo soka od limuna....
29. okt.
Hladni čaj sa cvetom lipeSvi znamo kako je lipa donedavno mirisala po baštama i parkovima, a ko ima kuću sa dve lipe ispred, sigurno ima i sveže osušen cvet lipe!
Po toplom vremenu predlažem da od njega napravite drugačiji domaći napitak -...
16. avgust
Čaj od lipe protiv umoraU šerpu sipamo cvetiće lipe i prelivamo ih vrelom vodom. Poklapamo poklopcem i ostavljamo da odstoji nekoliko minuta.
Čaj zasićene boje sipamo u tri šolje kroz cediljku ostavljajući u njoj cvetiće.
Zasladimo sve tri...
21. januar
Napitak od cveta lipe i malinePotopite 1 kašiku cvetova lipe i 1 kašiku listova maline sa 500 ml ključale vode.
Ostavite da se kuva 5 minuta. Kada se ohladi, procedite napitak.
Dobijenu količinu tečnosti pijte 4 puta dnevno 30 minuta pre jela....
06. dec.
Sarme sa listovima lipe i kinoomSarme sa listovima lipe i kinoom - jedna netradicionalna varijacija klasičnog jela.
Listovi lipe se operu i popare vrelom vodom. A bulgur i kinoa se skuvaju prema uputstvima na pakovanju!
Zatim se očiste luk i beli...
23. jun
Hladni čaj od zove i lipeVodu zagrejte da proključa i tada ubacite zovu i lipu unutra.
Skinite sa vatre, dodajte šećer i poklopite na 2-3 minuta da se popari.
Aromatični čaj sipajte u bokal i dodajte sok od limuna.
Čaj od zove i lipe možete...
22. jun
Vrste PatlidžanaSve vrste na tržištu su različite i dostupne, a svaka nudi izobilje nutritivnih prednosti i savršen je za različite recepte....
06. avgust
Vrste pohovanjaPostoji dota vrsta pohovanja, koje odgovaraju određenim namirnicama koje se pohuju - za meso, za povrće....
23. sep.
Vrste pirinčaVrste pirinča
Najviše rasprostranjene su tri vrste pirinča - beli pirinač koji je originalan za Aziju, pirinač, uzgajan u Africi i divlji pirinač....
18. sep.
Sarmice od lipe s piletinom i pečurkamaBiraju se mladi listovi lipe, koji su najlepši u izdancima oko stabla drveta. Uzimaju se drugi i treći list koji su tanki i široki.
Luk i šargarepa se iseku na kockice i zaprže zajedno u zagrejanom ulju. Dodaje se pirinač...
11. jul
Vrste francuskih sirevaU Francuskoj se proizvodi otprilike 400 vrsta različitih sireva i svaki od njih je unikatan na svoj način. Ova zemlja je jedina u svetu koja nudi takvo bogatstvo sireva....
08. jul
Vrste začinskog biberaPošto ova vrsta bibera ima mekši i slabiji ukus od ostalih vrsta, koristi se u pripremi raznih salata, začinjenih jela sa sirom, belih sosova i ribe....
14. sep.
Različite vrste lukaPoznato je oko 1.200 vrsta luka, od kojih koristimo samo nekoliko – crni luk, praziluk, mladi luk i sibirski luk (iako ređe). Pogledaćemo najpopularnije i najčešće korišćene vrste luka na našim prostorima....
14. dec.
Palačinke sa mirisom lipe i slatkom od kajsijaOvaj recept (deo njega) je nadahnut iz knjige Saše Martena - Život od nule - 195 recepata - 195 država - 195 sedmica.
Aroma lipe mi je pala na pamet, ona daje lepotu ovim laganim palačinkama.
U odgovarajućoj posudi...
11. jul
Čaj od malina i cveta lipe protiv virusaMalone se očiste i operu veoma dobro, tako što se peru pod laganim mlazom da se voće ne ošteti.
Ako su maline zamrznute - ostavljaju se da se odmrznu u frižideru, da se ne razgnječe, nakon čega se sklanja voda koju su...
26. jun
Čaj od lipe, majčine dušice i listova brusniceU šerpu sipamo tri vrste biljki - lipu, majčinu dušicu i listove brusnice.
Zagrevamo vodu u električnom bokalu i prelivamo čaj dok je vruća....
26. januar
Tradicionalne vrste francuskog hlebaHleb u Francuskoj postavljen je na pijedestal. I za to postoji razlog. Francuski majstori kuvari izmislili su tehnologiju za spravljanje možda i najukusnijeg hleba - bageta.
Baget je dugačak i tanak. Njegova dužina može...
01. jul
Najkorisnije vrste ribljeg uljaDruge karakteristike
Druge karakteristike vrsta suplemenata sa ribljim uljem uključuju miris, kapsule ili tečni oblik, veličinu i vrstu kapsula i dr. One su važne zbog ličnih preferencija i tolerancije pojedinca....
26. jun
Vrste preliva za musakuPostoje razne vrste preliva za musaku. Jedan od njih je tradicionalni preliv, koji se sastoji od 1 čaše kiselog mleka, 1 jajeta, 2 supene kašike brašna i prstohvat soli....
16. mart
Vrste krompira za prženjeOva vrsta je uzeta za standard u državnom testiranju vrsta grupe srednje ranih sorti.
Druga tipično kuhinjska vrsta kod nas je Almera. Ona je novija, ali već dobro poznata srednje rana sorta....
14. mart
Najpopularnije vrste testenina (paste)Sitnija vrsta ove testenine je poznata kao ripete rigate. Obe vrste testenine se kombinuju sa kremovima od pavlake ili sosovima sa mesom.
Ravioli /Ravioli/ - vrsta paste kvadratnog oblika i talasastih ivica....
17. mart