Maslinovo ulje i povrće

Maslinovo Ulje

Mnoga istraživanja napominju da su masnoće glavni krivci za sve bolesti savremenog društva. Isto toliko, čak i više, specijalisti su kategorični da je maslinovo ulje, masnoća koju treba da izaberemo i konzumiramo svakodnevno. Razlog za to je što osim odličnih kulinarskih osobina i ukusa, maslinovo ulje bez sumnje može dase odredi kao jedna vrsta leka za ljudski organizam. Mnogo savremenih istraživanja dokazuje da nas sistematična upotreba maslinovog ulja štiti od niza teških oboljenja, čuva naše zdravlje i produžava nam život.

Istorija maslinovog ulja

Maslinovo ulje predstavlja biljnu masnoću koja se izvlači iz plodova maslinovog drveta. Ta zlatasto-žuta tečnost prisustvuje u životima ljudi vekovima - bilo kao lekovito sredstvo, sredstvo za lepotu ili kulinarska namirnica. Kultivisanje maslinovog drveta prvi put se dešava na obalama Sredozemlja i svoje početke vodi od pre hiljadu godina. Masline i maslinovo ulje su duboko povezani s ishranom ljudi u tom regionu. U drevnom Rimu maslinovo ulje je bilo nazamenljiv deo svakodnevne ishrane. Rimljani su ga uvozili uglavnom iz Španije. Maslinovo ulje je uvek bilo visoko cenjeno i koristilo se kod rituala miropomazanja kraljeva i sveštenika.

Hipokrat je savetovao ljude da koriste maslinovo ulje za ličnu higijenu. Grci su izmislili i prvi sapun, mešajući nekoliko kapljica maslinovog ulja, talk i pepeo. Hipokrat, Plinije, Galen i niz drugih drevnih iscelitelja zapažalju nepromenljiva svojstva maslinovog ulja nazivajući ga magičnim.

Sastav maslinovog ulja

Masline i maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži između 55 i 80% mononezasićene oleinske kiseline, između 4 i 20% omega-6 masnih kiselina i do 2% omega-3 mononezasićenih masnih kiselina. U njemu se sadrži još oko 15% zasićenih masnoća, vitamin E, koji igra važnu antioksidacionu ulogu. Drugi vitamini, koji se nalaze u maslinovom ulju su A i D. Bogato je i nizom mineralnih materija - kalcijum, kalijum, magnezijum, karoten.

U 100 g maslinovog ulja sadrži se 85 g nezasićenih i 15 g zasićenih masnih kiselina, kao i 900 kalorija.

Vrste maslinovog ulja

Na pijaci ima različitih vrsta maslinovog ulja, kao neosporan šampion po korisnim osobinama i dejstvu na organizam čoveka izdvaja se hladno ceđeno maslinovo ulje. Ono se ne podlaže nikakvoh toploti ili hemijskoj preradi. Dobija se, kako i samo ime kaze, od hladno ceđenih veoma kvalitetnih maslina. Ta vrsta maslinovog ulja je čista, nezačinjena i korisina u svakom pogledu. Hladno ceđeno maslinovo ulje, poznato pod imenom Extra Virgin, sadrži dve vrste vrednih masnih kiselina u optimalnom odnosu - 80% oleinska kiselina i 10% linoleva. Osim toga ono je izvor vitamina A i E, poznatih kao "vitamini večne mladosti".

Hladno ceđeno maslinovo ulje je niske kiselosti. Ono ne sadrži više od 1% kiselina (tj. jedan gram kiselina na 100 grama masnoće). To je uredno naznačeno na etiketi svakog proizvođača. U sirovom stanju hladno ceđeno maslinovo ulje se potpuno usvaja, jer je veoma blisko lipidima u ljudskom organizmu. Za poređenje: suncokretovo ulje, na primer, se usvaja samo do 83%, a ulje o kome se priča iz kineske kuhinje, susamovo ulje se usvaja samo do 57%. Oleinska kiselina koja se sadrži u hladno ceđenom maslinovom ulju čuva srce i arterije. Hladno seđeno maslinovo ulje dostavlja organizmu takve materije koje se odupiru oksidativnim pricesima u njemu. Uporedi s tim održava ćelijske membrane u optimalnom stanju.

Nedostatak hladno ceđenog maslinovog ulja je u tome što ne bi trebalo da se zagreva, jer tada gubi deo svog kvaliteta. Preporučuje se da ga najviše koristimo za salate. Ako ipak rešimo da kuvamo s maslinovim uljem treba da koristimo ipak čisto maslinovo ulje ali sa oznakom "100%" na etiketi. I to maslinovo ulje je potpuno čisto ali njega možemo i treba da koristimo pri svakakvoj vrsti toplotne obrade.

Sledeća vrsta maslinovog ulja je devičansko. Dobija se nakon drugog ili trećeg ceđenja maslinove kaše, nakon što je već izvučeno maslinovo ulje prvog kvaliteta. On je kao i prethodna vrsta jednistven produkt tehnologije hladnog ceđenja.

Maslinovo ulje

Čisto maslinovo ulje - poznato je još kao maslinovo ulje za industrijsku upotrebu. Rafinira se kroz zagrevanje, visok pritisak i korišćenjem različitih rastvorivača. Tokom tehnološkog procesa gubi veliki deo svog prirodnog ukusa, zbog čega se koristi samo za pržanje, ali ne i za začinjavanje salata.

Izbor i čuvanje maslinovog ulja

Kada kupujete maslinovo ulje, prvi i najvažniji korak je da pogledate datum proizvodnje. Rok čuvanja u metalnim pakovanjima je od 3 do 4 godine, a u flašama - do 1 godine. Maslinovo ulje se veoma lako falsifikuje, zato je neophodno da znate da kad je pravo, maslinovo ulje se čuva na temperaturi od 0 stepeni, gušće je i tamnije, dok druge masnoće ne manjaju svoje stanje.

Čuvajte maslinovo ulje na suvom i tamnom mestu, pri temperaturi ne većoj od 20 stepeni. Najpogodnije za njegovo čuvanje su staklene posude. Maslinovo ulje koje je proizvedeno u periodu od novembra do januara pri dugom čuvanju može da posvetli. To ne treba da vas brine, jer je to potpuno normalno.

Maslinovo ulje u kulinarstvu

Maslinovo ulje je jean od osnovnih sastojaka svetski poznate mediteranske kuhinje. Maslinovo ulje se koristi za začinjavanje niza jela, salata, hladnih zakuski. Koristi se za prženje i pečenje, Ekstra devičansko i devičansko ulje su idealni za dresinge i sosove, dok čisto može da se koristi i za prženje. Koristite maslinovo ulje uvek kada želite da date gusti ukus jelu, nebitno šta je u pitanju - riba, meso ili povrće. Svakodnevna upotreba maslinovog ulja je više blagotvornija za zdravlje od običnog ulja.

Osobine maslinovog ulja

Aromatično maslinovo ulje

Lekovita svojstva maslinovog ulja uslovljena su njegovim sastavom. Maslinovo ulje je bogato polizasićenim masnim kiselinama i kao osobenost - retke mononezasićene esencijalne masne kiseline kao i takozvani saponifikovani lipidi. Saponifikovana grupa korisnih materija u maslinovom ulju sastoji se od: terola, koji blokiraju absorbciju hranljivog holesterola u crevima; tokoferola, koji imaju svojstva antioksidansa; terpena, sposobnih za sekreciju žučnih kiselina; karoten, koji takođe ima svojstva antioksidansa; fosfolipida - glavne komponente ćelijskih membrana, delom membrana neurona; estrona - estrogeni hormoni; vitamina A, poznatog kao antioksidans; kalciferola (vitamin D) koji povećava resorbciju kalicijuma u crevima; flavonoida, koji učestvuju u uspostavljanju oksidacionih reakcija u organizmu; hlorofila, koji ulju daje lepu zelenu boju i stimuliše rast ćelija, posebno eritrocita i leukocita.

Koristi od maslinovog ulja

Maslinovo ulje pokazuje neverovatno mnogo blagotvornih efekata na ljudski organizam. Dokazano je da upotreba 3 kašike maslinovog ulja dnevno pomaže u smanjenju rizika za oboljenje od reumatoidnog artritisa 2.5 puta. Ustanovljeno je da maslinovo ulje pokazuje efekat ozdravljenja kod lečenja profilaktike kardio-vaskularnih bolesti. Pomoću njega značajno se smanjuje nivo lošeg i povećava dobar holesterol. Maslinovo ulje pomaže da se smanji intenzitet oksidacije slobodnih radikala, da se normalizuje krvni pritisak, da se poveća elastičnost zidova arterija i da se smanji rizik od formiranja tromboza.

Prema amaričkim naučnicima 1 kašika maslinovog ulja na dan uporedno s smanjenjem upotrebe drugih masnoća, pomaže da rizik od raka dojke spadne za 45%. Istraživanja su rađena tokom 4 godine. U njemu je učešće uzelo više od 60 hiljada žena uzrasta od 40 do 76 godina. Maslinovo ulje je u stanju da nam duže sačuva mladost, usporavajući procese starenja u organizmu.

Sir sa maslinovim uljem

Eksperimenti pokazuju da su miševi, koji su hranjeni maslinovim uljem, živeli duže od onih koji su hranjeni suncokretovim uljem ili kukuruznim maslacem. Isto se dešava i kod ljudi, kao dokaz toga su žitelji ostrva Krit. Oni su popularni po proizvodnji i svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja, zbog čega je njihova dužina života jedna od najvećih u svetu.

Prolepšavanje s maslinovim uljem

Osim niza korisnih svojstava za zdravlje, maslinovo ulje je jedan od najboljih čuvara prirodne lepote. Zbog prisustva velikog broja antioksidansa u njemu, maslinovo ulje se koristi u proizvodima za ulepšavanja još pamtiveka. U prošlosti žene su mazale kosu i telo maslinovim uljem, verujući da je istinski izvor mladosti.

Može da se koristi kako tokom letnjih dana, tako i u hladnim zimskim mesecima, jer umiruje kožu. Maslinovo ulje je osnovni sastojak niza kozmetičkih proizvoda jer ima prirodnu sposobnost da hidrira, leči i hrani. Daje sjaj i elastičnost. Iz tog razloga može da se koristi samostalno ili u različitim kombinacijama za svaki pojedinačni deo tela.

Komentari

Pošalji
0
Ukupno glasalo: 0
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti