Kornfleks

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Kornfleks

Kornfleks je užina od žitarica (iz engleskog corn flakes ili conrflakes: corn - biljka žitarice ili kukuruz, flake - ljuspa), koja postaje popularna tokom prošlog veka. Kornfleks se dobija od zrna kukuruza i smatra se industrijskim proizvodom od žitarica, koji se uglavnom konzumira kao doručak i pojavljuje se na tržištu u takvom obliku.

Kornfleks spada u kategoriju "namirnica od žitarica za direktnu konzumaciju". Tehnologija proizvodnje ove namirnice počinje od kuvanih zrna kukuruza, od kojih se prave ljuspe, a zatim se suše i peku. Vremenom se pojavljuju razne vrste kornfleksa - sa kakaom, čokoladom, medom, voćem, muslijem, sirupima, itd. Kornfleks se za sam doručak veoma lako pravi. U kombinaciji sa svežim mlekom, voćnim sokom ili različitim dodacima, kornfleks je omiljeni doručak ne samo mlađima, već idosta starijima.

Kornfleks je prvi put napravljen u Americi, krajem 19. veka, kada su dvojica braće - američki doktor John Harvey Kellogg i Will Keith Kellogg u svojim naučnim istraživanjim apokušavali da otkriju vegetarijansku namirnicu za svoje pacijente. Cilj im je bio da pronađu namirnicu koja že podstaknuti organizam da se sam isceli.

Američki adventisti 1960. godine osnivaju sanatorijum, u kojem će pacijenti moći da konzumiraju kornfleks, koji su dvojica braće otkrila. Vilijam Kit industrijalizuje ovu namirnicu i osniva prvu fabriku za proizvodnju kornfleksa. Ogroman uspeh ove namirnice od žitarica podstiče pojavu raznih vrsta i ukusa kornfleksa.

Sastav kornfleksa

Čist kornfleks je veoma bogat ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Na tržištu se mogu naći jeftinije varijante, kojima se dodaju razni konzervansi, stabilizatori i pojačivači ukusa.

Doručak sa kornfleksom

Kornfleks kod nas može sadržati: kukuruzno brašno, biljnu mast, maltodekstrin, so, kalcijum karbonat, glukonat, emulgatore (E 471).

100 g kornfleksa ima: 370 kalorija (1573.6 kj), masti - 1.5%, belačnevine - 6.9%, ugljeni hidrati - 82.4%, minerali, kalcijum - 28.5 mg/100g, jod - 38mg/100g

U poređenju sa ovim vrednostima, 100 g čistog kornfleksa ima: 395 kalorija, 6.6 g proteina, 81 g ugljenih hidrata, 0.9 g masti.

Tehnologija proizvodnje kornfleksa

U prvoj etapi proizvodnje kornfleksa se zrna kuvaju 2 h i 20 minuta, da bi se zatim samlela posebnom mašinom za mlevenje, koja ima određenu količinu koja je potrebna za proizvodnju prema receptu. Nakn toga se zrno stavlja u sušilicu - važan korak, neophodan pre samog pečenja.

Spljošteni delovi kornfleksa se dobijaju uz pomoć specijalnog valjka, koji se sastoji od dva bubnja, koji se okreću jedan nasuprot drugom i između kojih padaju zrna. Nakon toga kornfleks odlazi pravo u peć da se peče.

Kornfleks sa muslijem

Dok se peče, kornfleks se razlaže, kako bi se svuda ravnomerno ispekao. On na traku izlazi dobro ispečen i uz pomoć vibrirajuće trake se odvajaju krupna zrna od sitnijih. Odatle sledi dodavanje ukusa, za koje se koriste razni šećerni sirupi i za čiji proces je potrebna temperatura od 230 stepeni.

Zatim se ti sirupi suše i kornfleksu se dodaju važni vitamini i minerali. Obično se zrna stavljaju u bubanj i u nekoliko navrata se obogaćuju raznim vitaminima. Korfleks nakon ovog postupka je gotov i spreman za pakovanje. Specijalne mašine pune između 40 - 45 pakovanja kornfleksa u toku jednog minuta.

Odabir i čuvanje kornfleksa

Kod nas se kornfles može naći u najrazličitijim oblicima i varijantama u svim prodavnicama. Prodaje se u kartonskoj i najlonskoj ambalaži, različite gramaže, kao i od različitih proizvođača - srpskih, ali i uvoznih. Šansa da kupite kornfleks kojem je istekao rok trajanja ili nije pogodan za konzumaciju je minimalna, ali je potrebno da pre kupovine obratite pažnju na rok trajanja koji je naznačen na pakovanju. Nakn otvaranja, kornfleks čuvajte na suvom mestu, daleko od vlage. U suprotnom, zrna kukuruza ili pšenice će se namokriti, omekšati i neće biti nimalo hrskava.

Kulinarska upotreba kornfleksa

Vremenom kornfleks počinje da se koristi i u spremanju raznih jela, a ne samo kao namirnica koja se konzumira isključivo za doručak - koristi se za pohovanje, pečenje mesa, ribe, sireva, kačkavalja, kolača, slatkiša, kremova. Izmrvljen kornfleks se koristi i kao zamena za brašno u pravljenju kora za tortu, koje, sa svoje strane, čine slatka iskušenja koš zdravijim i dijetetskim.

Pohovanje sa kornfleksom

Razne vrste kornfleksa se mogu konzumirati za doručak, a namejene su kako mladima, tako i starijima, ali samo ako nisu mnogo zaslađene - bilo prirodnim ili veštačkim zaslađivačima. U kombinaciji sa svežim ili kiselim mlekom, medom, dodatim sušenim voćem i raznim semenkama, kornfleks je kvalitetna namirnica koja garantuje zdrav početak dana.

Pohovana piletina sa kornfleksom

piletina - 400 g, file, iseckano na komadiće; senf - 1 kašika, soja sos - 4 kašike, kornfleks - 1 pakovanje, nezaslađeno, jaja - 2 komada, prezle.

Komadiće piletine uvaljajte u smesu od senfa, meda, soja sosa i ostavite ga tako 30 minuta da sve upije. Umutite jaja, izmrvite kornfleks. Svaki komad piletine umočite prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponovo u haha na kraju u kornfleks, tako da blago pritisnete. Pržite u zagrejanom ulju dokne bude gotovo.

Kolači sa kornfleksom

maslac - 60 g, meki; šećer - 100 g; so - 1 prstohvat; jaja - 1 komad; sveže mleko - 1 kašika; esencija - 1 kašičica, vanila; brašno - 1 šolja; prašak za pecivo - 1/2 kašičice; suvo grožđe - 100 g; orasi - 100 g, iseckani; limun - 1 kašičica rendane kore od limuna; kornfleks - 1 šolja.

Malsac umutite zajedno sa šećerom i solju, tako da dobijete penast krem. Dodajte jaje, mleko i dok neprestano mešate, postepeno dodajte brašno, koje ste prethodno prosejali sa praškom za pecivo. Mešajte drvenom kašikom i dodajte orahe, suvo grožđe, esenciju, koru limuna. Napravite kuglice od testa, uvaljajte ih u izmrvljen kornfleks, poređajte ih u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite 7 - 8 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas