Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Žitarice sa gvožđemGvožđe iz pirinča se sporije apsorbuje, pa je poželjnije jesti druge žitarice pre njega....
05. okt.
Zašto su žitarice korisne?Proso
Proso se takođe smatra žitaricom, koja ne sadrži gluten, ali je veoma bogata mineralima. Međutim, prednosti prosa tu ne prestaju....
28. mart
Domaći barovi sa mnogo žitaricaU suvom tiganju zapečemo ovsene pahuljice kratko, da malo dobiju braon boju. Isto radimo i sa krupnije isečenim orašastim plodovima i semenkama. Koristimo poklopac za tiganj ili uređaj koji sprečava prskanje za vreme prženja...
31. mart
Kako se potapa spelta?Spelta je žitarica sa tankim, ali veoma čvrstim i visokim stablom. Uobičajena visina spelte ili krupnika, kako negde zovu ovu žitaricu, je oko 1 metar....
10. feb.
RažRaž spada u žitarnice koje su veoma kasno postale popularne. Za razliku od drugih žitarica, on se nije gajio do 400. godine pre Hrista....
20. jul
Pegan dijeta - dozvoljena hrana i primer menijaPotrebno je da se ograniči unos žitarica, mahunarki, mlečnih i prerađenih proizvoda....
14. april
Začini koji odgovaraju uz kinouRecepti za kinou
Ovde će biti dobre slatke opcije za jela - puding sa kinoom, žitarice, desert sa kinoom....
27. nov.
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Namakanje žitarica i mahunarki na jednu noć značajno smanjuje sadržaj fitinske kiseline u njima. Kod semenki, žitarica i mahunarki klijanje uzrokuje razgradnju fitata....
31. avgust
Beli polirani pirinačStoga, ako želite da zasitite svoje telo hranljivim materijama od ove žitarice, onda ga svakako treba dodati u svoju svakodnevnu ishranu....
10. avgust
Kako da skuvate pšenicu i speltu?Veliki broj saveta kaže da je poželjno da se ove žitarice potope, ali na 10 sati, pa će to ubrzat kuvanje za 10 minuta....
07. mart
Šta je amarant?Po poreklu ne spada u žitarice, ali ima skoro sva svojstva, kao i žitarice. Spada u najstarije žitarice u svetu, koristili su je i drevni Asteci. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike i toplijih krajeva Azije....
09. mart
Meni kod alergija: Zabranjena hrana i ona koju možete jesti bez strahaSadrži ga pšenica, raž, ječam i griz, kus-kus, bulgur proizveden od navedenih žitarica. Hipoalergene žitarice pogodne za kašu su: heljda, pirinač (bilo koja sorta i način prerade), kukuruzni griz, proso, kinoa....
26. dec.
Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?Unošenje sporih ugljenih hidrata putem hrane nije teško, oni se nalaze u velikom broju voća, povrća, integralnih žitarica, kao i mlečnih proizvoda....
20. nov.
Pravila za potapanje semenki i orašastih plodova u vodiEvo osnovnih pravila za potapanje različitih žitarica.
- Stavljanje orašastih plodova u vodu vodi do njihovog klijanja....
03. april
Zbog čega treba da jedeno speltu?Veruje se da ne sadrži štetne „hemikalije“, da nema glutena, ima više vitamina i hranljivih sastojaka uopšte od drugih žitarica....
14. jul
Hrana, koju treba da jedete kako biste živeli dužeŽitarice
Kontra onome što se tvrdi u dijetama za mršavljenje, konzumiranje hleba i žitarica može da bude korisno po zdravlje....
01. nov.
Kukuruzna kaša - niskokalorični doručak bez glutenaOko 40% ishrane trebalo bi da budu žitarice - tvrde stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije. Kukuruz je jedna od najzdravijih....
06. avgust
Šta da jedemo kod pojave Hašimota?Dijeta bez žitarica
Hašimoto dijeta bez žitarica je veoma slična ishrani bez glutena, osim što su žitarice takođe zabranjene ovde. To uključuje:
- amarant;
- kinoa;
- proso;
- ovsene pahuljice;
- heljda....
02. feb.
Od čega se pravi pivo?Žitarice se potapaju u vodu, nakon toga se samelju i kuvaju. Dobijena smesa fermentira pomoću fermentiranog kvasca (kvasnih gljivica), dodaje se hmelji, koji daje ukus piću i deluje kao prirodni konzervans....
05. maj
Jin i Jang hrana i njihova ravnotežaŽitarice
Od žitarica sa kvalitetima Jina su ovas, ječam, raž, kukuruz, a kvalitetima energije jang su pirinač, pšenica i heljda.
2....
11. okt.
Korisni napici i hrana za lakše učenjeNekim ljudima je izazov da u obroke koje jedu uključe integralne žitarice....
28. april
Amarant - malo, ali veoma korisno zrnoOn je među namirnicama koje ne sadrže gluten - malo žitarica se može pohvaliti sa ovim....
09. jul