Pivo je najstariji i najčešće konzumirano alkoholno piće u svetu. Ovaj napitak sa penom je treći po popularnosti, odmah posle vode i čaja.
Nezavisno od toga na kom se kraju sveta nalazite, ako ste odlučili da sednete i popijete čašu piva, treba da znate da se ona pravi od istih namirnica - žitarica, najčešće slad od ječma, pivskog kvasca, vode i hmelja.
Neke pivare umesto slasa od ječma koriste pšenicu, raž, kukuruz, pirinač, ovas, sirak, speltu, čak i konoplju, kao namirnice koje su izvor skroba, ali nezavisno od toga, tehnologija ostaje ista.
Žitarice se potapaju u vodu, nakon toga se samelju i kuvaju. Dobijena smesa fermentira pomoću fermentiranog kvasca (kvasnih gljivica), dodaje se hmelji, koji daje ukus piću i deluje kao prirodni konzervans.
Sve veću popularnost poslednjih godina stiču kraft piva, piva sa voćnom aromom i piva bez glutena.
Komentari