Spelta je žitarica sa tankim, ali veoma čvrstim i visokim stablom. Uobičajena visina spelte ili krupnika, kako negde zovu ovu žitaricu, je oko 1 metar. Spelta se smatra najstarijom žitaricom, koja je bila poznata još u vreme starog Egipta i faraona.
Ova žitarica je nekoliko puta teža za obradu i daje manji prinos od obične pšenice, ali su zbog toga njena hranjljiva vrednost i njena korisna svojstva mnogo puta veća.
Spelta se koristi u ishrani od strane osoba koje vode zdrav način života, kao i sportista, jer se smatra dobrim izvorom energije.
Zbog toga što se radi o žitarici, spelta u sastavu debelog omotača zrna ima enzimske inhibitore, koji sprečavaju njeno varenje i iskorišćavanje korisnih materija od strane ljudskog organizma.
U cilju oslobađanja ovih inhibitora, neophodno je da se zrna spelte potope u vodu pre konzumacije.
Vreme potapanja je od 8 do 12 sati, a obavezno je (to važi za sve žitarice) da se potapanje obavi u hladnoj vodi. Voda treba da u potpunosti prekrije zrna spelte, pa čak i da je 4-5 cm iznad nivoa žita.
U cilju ubrzavanja procesa potapanja, možete da u vodu dodate 1 kašiku soka od limuna ili bio jabukovo sirće.
Komentari