Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
SmiljeOsim kod nas, smilje raste i u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
Sastav smilja
Smilje sadrži sledeće flavonoide: kemferol, apigenin, astralagin i helihrizin....
13. jul
Aromatične projiceDodati belo brašno, kukuruzno žuto brašno i palentu.
Naliti kiselo mleko i kiselu vodu. Dodati i mast i razmutiti smesu.
Kisele krastavce iseći na kockice i kačkavalj....
14. nov.
Posne projice sa pivom i lanomProsejati žuto projino brašno, heljdino brašno, belo brašno i prašak za pecivo. Sva brašna spojiti i pomešati sa ostalim sastojcima.
Dodati so i narendani biljni sir....
05. sep.
Supa od žutog sočiva* Pošto je žuto sočivo mnogo nežno i treba mu oko 10 minuta da se skuva, zato ga dodajte neposredno pred kraj kuvanja jela.
U gotovu supu dodajte začine - kurkumu i so po ukusu. Po želji dodajte paradajz pire....
08. dec.
Lažna vegan punjena jajaZa ova lažna vegan punjena jaja menjamo boje - žuto-belo i belo-žuto - igra za čula!...
08. maj
Vrste krompira za prženjeSkoro sve vrste krompira kod nas su odgovarajuće za prženje.
Kao najbolja među njima smatra se vrsta Fontane. Uprkos tome ova srednje rana do kasna sorta još je loše ocenjema kod naših proizvođača.
Za sada se radujemo...
14. mart
Kiseo kupus sa leblebijom i pasuljemPreporučljivo je da stavite više kurkume - neka bude žuto. Veoma je korisna.
Samo dinstanje traje oko 15 minuta. Isključite ringlu i dodajte maslinovo ulje.
Veoma ukusno, brzo i korisno!...
12. januar
Kukuruzni hlepčići sa fetom i belim lukomPripremljenoj feti dodati kvasac i promešati zatim postepeno dodavati belo, pa žuto kukuruzno brašno i na kraju pšenično brašno....
03. april
Moj kompot od trešanjaNe znam kako se zove ova sorta one su žuto roze kada sazre i njih sam koristila za kompot....
03. dec.
PomeloPomelo se često naziva kraljem citrusnog voća. Neverovtno koristan i istovremeno sočan i ukusan plod pomela poznat je ljudima čitavih 4000 godina unazad, a prvi su počeli da ga gaje kinezi. Hiljadama godina na ovamo konzumacija...
13. jun
Sveže taljatele u pikantnom sosuPočinjemo da mesimo tvrdo žuto testo. Testo zapečatimo streč folijom i ostavljamo ga u frižideru na 20 minuta.
Nakon toga ga delimo na tri dela i stavljamo u mašinicu za pastu ili oklagijom....
23. mart
SlinavkaSlinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. Uglavnom raste u zimzelenim šumama, najviše raste oko mladih borova. Često se može naći između mahovina i trava, kao i ispod borova, ali je ima visoko ispod kleke. Slinavka samostalno...
13. sep.
Kolači breskve sa orasimaNa kraju ih potopite s jedne strane u žuto obojenu vodu a s druge strane u crveno obojenu vodu i uvaljajte obilno u šećer. Nakon što odstoje 1 dan/noć budu mekše i sočne....
27. sep.
KivanoKivano (Cucumis metuliferus) predstavlja voće jednogodišnje lijanaste biljke iz porodice tikvi koja dostiže do 3 metra. Kivano je nazivan još i afrička dinja. Rodna zemlja kivana je pustinja Kalahari u Africi, ali se kultiviše...
08. sep.
RusaRusa /Chelidonium majus/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice makova. Njena stabiljka je sivkasta i razgranata i dostiže visinu između 30-90 cm, može biti ogoljena ili da bude prekrivena mekim dlačicama. Listovi...
18. jul
Ukusno jelo od piletine sa pečurkamaImaju žuto-braon/tamnobraon boju, tvrđe su i zasićenijeg ukusa, one su nedovoljno porasle pečurke portobelo i zato ih zovu "bejbi portobelo". Možete ih naći u većim supermarketima ili ih zamenite sa šampinjonima....
23. januar
Večna mladost - biljni čaj tibetanskih monaha! Pijte ga svakog danaEvo i sastojaka:
kamilica - 100 g
žuti kantarion - 100 g
smilje - 100 g
pupoljci breze - 100 g
Možete da sami da naberete ove biljke tokom proleća i leta, ali neka to bude daleko od puteva, gradova i industrijske...
10. mart
Koje su to prirodne boje za kolače i slatkiše?Boje, koje se koriste u proizvodnji kolača i slatkiša nisu previše dobre za naše zdravlje i zbog toga vam predlažemo nekoliko prirodnih i zdravih načina da obojite svoje kolače i slatkiše. Ove prirodne boje uopšte ne...
21. mart
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
22. avgust
Prolećno mršavljenje sa limunomZima je već pri kraju, proleće samo što nije, a nakon njega odmah i leto. Šta vam je pokazala vaga jutros kad ste ustali? Sigurno brojku koja vam se nimalo ne dopada.
Ako je već tako, zašto ne biste probali da kilograme...
24. feb.
Rečnik bezglutenskih brašnaUčenje kombinacija bezglutenskih brašna tajna je uspešnog kuvanja bez glutena. Brašno bez glutena ima različite ukuse, karakteristike, upotrebu i hranljivi sadržaj.
Sledeći opisi će Vam pomoći da izaberete različita brašna...
30. jul
Poširane kruške Lepa JelenaKruške koje sam koristla su sa debelom žuto-zelenom korom, sorta Viljamovka. Treba da budu dobro zrele, čvrste da se ne bi raspale prilikom poširanja....
10. nov.
Plodovi mora sa pečurkama i pavlakomSos se oboji u blado žuto od lisičarki, miriše predivno i izuzetno je ukusan.
Servirala sam plodove mora sa pečurkama i pavlakom sa fokačom.
Prijatno!...
04. nov.
Patišpanj rolat DugaDelimo smesu na 7 jednakih delova i šarano poslastičarskim bojama u bojama duge: crveno, narandžasto, žuto, zeleno, plavo, tamno plavo i ljubičasto,
Svaku smesu posebno stavljamo u kesu....
21. sep.