Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

SmiljeSmilje
13. jul
Osim kod nas, smilje raste i u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Sastav smilja Smilje sadrži sledeće flavonoide: kemferol, apigenin, astralagin i helihrizin....
Aromatične projiceAromatične projice
14. nov.
Dodati belo brašno, kukuruzno žuto brašno i palentu. Naliti kiselo mleko i kiselu vodu. Dodati i mast i razmutiti smesu. Kisele krastavce iseći na kockice i kačkavalj....
Posne projice sa pivom i lanomPosne projice sa pivom i lanom
05. sep.
Prosejati žuto projino brašno, heljdino brašno, belo brašno i prašak za pecivo. Sva brašna spojiti i pomešati sa ostalim sastojcima. Dodati so i narendani biljni sir....
Supa od žutog sočivaSupa od žutog sočiva
08. dec.
* Pošto je žuto sočivo mnogo nežno i treba mu oko 10 minuta da se skuva, zato ga dodajte neposredno pred kraj kuvanja jela. U gotovu supu dodajte začine - kurkumu i so po ukusu. Po želji dodajte paradajz pire....
Lažna vegan punjena jajaLažna vegan punjena jaja
08. maj
Za ova lažna vegan punjena jaja menjamo boje - žuto-belo i belo-žuto - igra za čula!...
Vrste krompira za prženjeVrste krompira za prženje
14. mart
Skoro sve vrste krompira kod nas su odgovarajuće za prženje. Kao najbolja među njima smatra se vrsta Fontane. Uprkos tome ova srednje rana do kasna sorta još je loše ocenjema kod naših proizvođača. Za sada se radujemo...
Kiseo kupus sa leblebijom i pasuljemKiseo kupus sa leblebijom i pasuljem
12. januar
Preporučljivo je da stavite više kurkume - neka bude žuto. Veoma je korisna. Samo dinstanje traje oko 15 minuta. Isključite ringlu i dodajte maslinovo ulje. Veoma ukusno, brzo i korisno!...
Kukuruzni hlepčići sa fetom i belim lukomKukuruzni hlepčići sa fetom i belim lukom
03. april
Pripremljenoj feti dodati kvasac i promešati zatim postepeno dodavati belo, pa žuto kukuruzno brašno i na kraju pšenično brašno....
Moj kompot od trešanjaMoj kompot od trešanja
03. dec.
Ne znam kako se zove ova sorta one su žuto roze kada sazre i njih sam koristila za kompot....
PomeloPomelo
13. jun
Pomelo se često naziva kraljem citrusnog voća. Neverovtno koristan i istovremeno sočan i ukusan plod pomela poznat je ljudima čitavih 4000 godina unazad, a prvi su počeli da ga gaje kinezi. Hiljadama godina na ovamo konzumacija...
Musaka sa tikvicama bez mesaMusaka sa tikvicama bez mesa
11. sep.
Pečemo u rerni dok ne dobijemo lepu žuto-braon boju....
Sveže taljatele u pikantnom sosuSveže taljatele u pikantnom sosu
23. mart
Počinjemo da mesimo tvrdo žuto testo. Testo zapečatimo streč folijom i ostavljamo ga u frižideru na 20 minuta. Nakon toga ga delimo na tri dela i stavljamo u mašinicu za pastu ili oklagijom....
SlinavkaSlinavka
13. sep.
Slinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. Uglavnom raste u zimzelenim šumama, najviše raste oko mladih borova. Često se može naći između mahovina i trava, kao i ispod borova, ali je ima visoko ispod kleke. Slinavka samostalno...
Kolači breskve sa orasimaKolači breskve sa orasima
27. sep.
Na kraju ih potopite s jedne strane u žuto obojenu vodu a s druge strane u crveno obojenu vodu i uvaljajte obilno u šećer. Nakon što odstoje 1 dan/noć budu mekše i sočne....
KivanoKivano
08. sep.
Kivano (Cucumis metuliferus) predstavlja voće jednogodišnje lijanaste biljke iz porodice tikvi koja dostiže do 3 metra. Kivano je nazivan još i afrička dinja. Rodna zemlja kivana je pustinja Kalahari u Africi, ali se kultiviše...
RusaRusa
18. jul
Rusa /Chelidonium majus/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice makova. Njena stabiljka je sivkasta i razgranata i dostiže visinu između 30-90 cm, može biti ogoljena ili da bude prekrivena mekim dlačicama. Listovi...
Ukusno jelo od piletine sa pečurkamaUkusno jelo od piletine sa pečurkama
23. januar
Imaju žuto-braon/tamnobraon boju, tvrđe su i zasićenijeg ukusa, one su nedovoljno porasle pečurke portobelo i zato ih zovu "bejbi portobelo". Možete ih naći u većim supermarketima ili ih zamenite sa šampinjonima....
Večna mladost - biljni čaj tibetanskih monaha! Pijte ga svakog danaVečna mladost - biljni čaj tibetanskih monaha! Pijte ga svakog dana
10. mart
Evo i sastojaka: kamilica - 100 g žuti kantarion - 100 g smilje - 100 g pupoljci breze - 100 g Možete da sami da naberete ove biljke tokom proleća i leta, ali neka to bude daleko od puteva, gradova i industrijske...
Koje su to prirodne boje za kolače i slatkiše?Koje su to prirodne boje za kolače i slatkiše?
21. mart
Boje, koje se koriste u proizvodnji kolača i slatkiša nisu previše dobre za naše zdravlje i zbog toga vam predlažemo nekoliko prirodnih i zdravih načina da obojite svoje kolače i slatkiše. Ove prirodne boje uopšte ne...
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?
22. avgust
Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju. Zovu ga još i kraljevka. Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
Prolećno mršavljenje sa limunomProlećno mršavljenje sa limunom
24. feb.
Zima je već pri kraju, proleće samo što nije, a nakon njega odmah i leto. Šta vam je pokazala vaga jutros kad ste ustali? Sigurno brojku koja vam se nimalo ne dopada. Ako je već tako, zašto ne biste probali da kilograme...
Rečnik bezglutenskih brašnaRečnik bezglutenskih brašna
30. jul
Učenje kombinacija bezglutenskih brašna tajna je uspešnog kuvanja bez glutena. Brašno bez glutena ima različite ukuse, karakteristike, upotrebu i hranljivi sadržaj. Sledeći opisi će Vam pomoći da izaberete različita brašna...
Poširane kruške Lepa JelenaPoširane kruške Lepa Jelena
10. nov.
Kruške koje sam koristla su sa debelom žuto-zelenom korom, sorta Viljamovka. Treba da budu dobro zrele, čvrste da se ne bi raspale prilikom poširanja....
Plodovi mora sa pečurkama i pavlakomPlodovi mora sa pečurkama i pavlakom
04. nov.
Sos se oboji u blado žuto od lisičarki, miriše predivno i izuzetno je ukusan. Servirala sam plodove mora sa pečurkama i pavlakom sa fokačom. Prijatno!...
Patišpanj rolat DugaPatišpanj rolat Duga
21. sep.
Delimo smesu na 7 jednakih delova i šarano poslastičarskim bojama u bojama duge: crveno, narandžasto, žuto, zeleno, plavo, tamno plavo i ljubičasto, Svaku smesu posebno stavljamo u kesu....