Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Integralni hlebIntegralni hleb je jedna od najvrednijih namirnica, ako je napravljen od kvalitetnih sastojaka i ne sadrži suvišne sastojke kao što su to stabilizatori, pojačivači ukusa i arome i konzervansi. U suštini, integralni hleb...
24. maj
Evo kako da napravimo koristan Živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa)Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hleba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hleb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od testa - integralne, višezrnaste, ručno pravljen hleb, crni, tipski...
12. januar
1
Kako da odaberemo kvalitetan hleb?Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb.
Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb...
24. april
Zašto treba redovno jesti hlebKada neko reši da smrša, prvo što izbacuje iz ishrane je hleb. Ali, velika je greška ako se hleb u potpunosti izbaci, jer je on veoma koristan za organizam.
Hleb je važan izvor bitnih biljnih belančevina i sadrži niz...
02. maj
Kako da ispečemo domaći hlebŽelite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost...
24. jul
Kako da napravimo mekani hlebČak i oni od nas koji drže neku dijetu i koji su izbacili hleb i proizvode od hleba iz svog menija, momentalno bi razmislili ukoliko bi osetili aromu sveže pečenog hleba. Nije potrebno da za taj cilj idete do obližnje...
08. jul
Da napravimo testo za hlebSvako ko je probao domaće pripremljenu pogaču, zna o kakvom se ukusu govori. Naravno, u našoj opterećenoj svakodnevici, teško da možemo da sebi dozvolimo luksuz da mesimo testo svaki dan.
Ali ako vam predstoji specijalna...
09. jun
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoMiris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze.
Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
15. april
Običan hleb u pekaču za hlebHleb se pravi, tako što navedene sastojke pomešate prema navedenom redosledu, tj. kako su napisani.
Isipajte ih u pekač za hleb. Izaberite odgovarajući program i uključite uređaj. Pecite 3 sata.
Od ovih namirnica...
14. januar
Jednostavan hleb u pekaču za hlebU korpicu pekača za hleb se sipa voda.
Sipa se belo brašno, posle ražano, so i skroz odozgo kvasac. Peče se na programu za integralni hleb.
Zbog ražanog brašna korica hleba bude veoma hrskava....
04. okt.
Francuski hlebKvasac se rastvara u vodi i mleku. Dodaje se ulje. Brašno se proseva sa solju i šećerom.
Sve se pomeša i mesi se testo. Ono treba da odstoji 20 minuta. Rasporedi se na lopte, zaokrugle se i ostavljaju da odstoje 10-15...
04. avgust
Punjeni hlebIsečemo hleb ou dužini i širini, ne sečemo dno. U proreze stavljamo topljeni sir, iseckanu šunku, mrvljeni kravlji sir.
Nakon toga prelivamo između proreza rastopljeni maslac, pomešan sa belim lukom u prahu i odozgo stavljamo...
20. avgust
Turski hlebProsejte brašno sa solju, napravite udubljenje u koje sipate kiselo mleko. Rastvorite kvasac u 100 ml ugrejane vode, zajedno sa šećerom. Dodajte ga u preostale sastojke, sipajte i preostalu vodu i zameste meko testo.
Ostavite...
19. avgust
Seoski hlebKvasac izmrvite u malo vode, dodajte šećer i 1 kašiku brašna. Pokrijte i sačekajte da kvasac naraste. Prosejte brašno, napravite udubljenje i u njega isipajte kvasac, ulje i so. Zamesite testo, postepeno uzimajući od brašna...
21. mart
2
Hrono hlebSjediniti sve suve sastojke, dodati ulje, gaziranu vodu i sve dobro promešati.
Manji pleh obložiti papirom za pečenje, usuti smesu i vlažnom rukom poravnati po površini.
Posuti semenke po želji i hleb peći oko 60 minuta...
16. dec.
Mešan hlebU dubokoj posudi se pomešaju svi sastojci: prethodno prosejano brašno, suvi kvasac, so i topla voda. Meša se drvenom kašikom i pokriva pamučnom krpom. Testo je dosta retko.
Tako pokrivneo testo se ostavlja da nadođe. Kad...
24. avgust
Hleb ĆabataRerna - 200 stepeni + posudica vode za vreme pečenja + pumpica sa vodom; Ravan pleh pokriven papirom za pečenje; Radi se mikserom.
U posudi miksera ili ručni, se sipa brašno, suvi kvasac, maslinovo ulje i sa strane se...
01. sep.
Pljosnati hlebProsejte brašno u posudu i dodajte preostale suve sastojke. U sredinu sipajte maslinovo ulje i vodu i zamesite glatko testo, a može biti potrebno i da dodate još malo brašna.
Ostavite testo da odstoji 10-15 minuta....
21. nov.
Semlin hlebOd navedenih sastojaka zamesite meko i elastično testo. Ostavite da nadođe 40 minuta do 1 sat. Oblikujte loptice i porešajte u namazan kalup za kuglof.
Ponovo ostavite da nadođe dok se ne udvostruči. Namažite ga sa malo...
14. nov.
Kukuruzni hlebUgrejte vodu i u 50 ml vode rastvorite kvasac i šećer i ostavite da se aktivira.
Prosejte brašno i 250 g griza i napravite udubljenje. U njega stavite 50 ml ulja, so i kvasac. Počnite da mesite, postepeno dodajte i toplu...
15. januar
Kiparski hlebRazredimo kvasac u pola šolje vode, dodajemo pola šolje prosejanog brašna. Pokrivamo i ostavljamo 30 minuta. Luk očistimo i usitnimo.
Dodajemo u smeso preostalo prosejano brašno, luk, mentu, maslinovo ulje, so i šolju...
27. jun
Prstenasti hleb1. Rastvorite kvaasac u 100 ml vode sa kašičicom šećera, pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 10 minuta. U ostatak vode stavite kiselo mleko i so i promešajte.
2. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite udubljenje...
30. maj
Domaći hlebU mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
Zatim dodati nadošli kvasac i tokom mešenja dodati svinjsku...
27. feb.
Integralni hlebKvasac, šećer i 4 kašike tople vode se pomešaju i ostavljaju se sa sa strane oko 15 minuta. Dve vrste brašna se proseju zajedno sa solju.
Dodaje se kvasac i zamesi se sa dovoljno vode, da se dobije tvrdo testo. Nakon što...
07. jul
Nedeljni hlebNedeljom često volimo da odmaramo i da na minimum smanjimo obaveze u kući kako bismo imali više vremena za sebe.
Ako želite da imate odličan hleb na nedeljnoj trpezi, a da vam ne oduzima mnogo vremena, iskoristite ovaj...
09. jul