Losos je vrsta ribe, koja donedavno nije bila posebno poznata na našem tržištu. Ali u poslednje vreme se može naći skoro svuda. Pošto nije uobičajena u našim geografskim širinama, našim domaćicama recepti za njegovu pripremu nisu baš poznati.
Evo kako da pripremite lososa u rerni
Kako da pripremite losos u rerni, a da se ne osuši? Napravite to u foliji. Tako ćete zadržati sosove u njoj. Treba vam so, biber i maslinovo ulje, pa samo lepo umotajte u foliju. Svaki komad posebno. Sipajte malo vode u pleh pre nego što ga stavite u rernu da se peče.
Da bi losos u rerni bio lep i sočan, stavite nekoliko kriški limuna u svaku ribu. Dodajte i kriške limuna na kožu lososa. Zatim ga dobro umotajte u foliju da se može skuvati.
Losos sa soja sosom i đumbirom u rerni
Treba vam soja sos, sok od limuna, đumbir u prahu, prstohvat cimeta, prstohvat bibera. Pomešajte soja sos i začine u posudi i sipajte smesu preko ribe. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.
Hrskavi losos u rerni
Za ovaj recept za lososa u rerni vam je potreban istopljeni maslac, so, biber, prezle, parmezan, kora od 1 limuna, prstohvat sušene majčine dušice. U ovom slučaju nemojte koristiti foliju, već kuhinjski papir. Svaki file premažite istopljenim maslacem. Pomešajte prezle, parmezan, koru od limuna i majčinu dušicu. Dodajte preostali istopljeni maslac, koji niste koristili prilikom prelivanja ribe. Ribu uvaljajte u prezle i mešavinu začina, lagano pritisnite fil da se mrvice dobro zalepe. Pecite 15-25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni.
Losos sa pavlakom
Za ovaj recept, prvo morate da prokuvate ribu na pari u kipućoj slanoj vodi 2-3 minuta. Zatim je poređate u pleh u kome ćete je peći u rerni. Prethodno propržite u ulju 1-2 kašike brašna, dodajući tečnu pavlaku. Smesu zgusnuti na šporetu uz stalno mešanje. Već prokuvane komade ribe u ključaloj vodi prelijte pripremljenom smesom. Ostaje da se zapeče u rerni 10-20 minuta.
Pogledajte takođe kako se marinira losos i koji začini se stavljaju na lososa. Saznajte kako da uklonite kožu sa lososa i koji prilog ide uz losos.
Komentari