bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čisti i sprema iverak

Kako se čisti i sprema iverak

Jordanka TasevaJordanka Taseva
Inovator
5131

Iverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe, kao što je to kod drugih vrsta, već sa strane.

Napravite prorez ispod glave i izadite unutrašnjost, pa pažljivo operite. Secite tako što pratite srednju ili centralnu kost i odvojte filete i uklonite kožu.

Filete posolite i pobiberite po želji. Za spremanje iverka ima dosta recepata. Od glava nekoliko riba možete napraviti neverovatnu riblju čorbu.

Za tradicionaliste najukusnija varijanta ostaje pržena riba u ulju. Za one koji vole da eksperimentišu, može se spremiti i sa egzotičnim citrusnim aromama. Iverak se može pržiti u tiganju i servirati sa povrćem i sosom.

Tradicionalni sosevi su paradajz sos i redukcija od belog vina i pavlake. Garnir za ovu ribu može biti krompir u raznim varijantama. Sveže sezonsko povrće je takođe odličan izbor.

Uvek možete servirati ribu i sa toplim garnirom od pirinča sa začinima i povrćem. Ukrasite sa limunom, zelenim začinima i uživajte u ukusnom jelu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji