Meso od divlje svinje je veoma karakterističnno i treba poštovati određena pravila, kako bi se spremilo i bilo ukusno. Poželjno je da se spermi kao glavno jelo.
Za kulinarsku obradu se koristi meso koje je očišćeno od čekinja. Meso divlje svinje, posebno ako je nešto starije, ima neprijatan miris.
Kako bi uklonili neprijatan miris, meso treba da se potopi u dvoprocentni rastvor sirćeta sa vodom i da tako odstoji 4 sata.
Meso mlade divlje svinje, za razliku od mesa divljeg vepra, retko treba da prođe kroz proces uklanjanja mirisa. Najvredniji delovi divlje svinje jesu zadnji butovi.
Srednji deo divlje svinje se seče na tri dela, jer su gornji i srednji deo najukusniji. Od gorenjeg dela se prave neverovatne šnicle, koje treba da se dobro izlupaju, pre prženja ili pečenja.
Meso, koje ima mišiće sa krupnim delovima vezivnog tkiva, treba da se kuva duže vrem eu vodi. Potrebno je da se meso stavi u hladnu vodu i da polako počne da ključa, zatim da se tako kuva dok ne omekša.
Kuvano meso od divlje svinje se lako sprema. Za 600 g mesa je potrebna 1 šargarepa i 2 krompira, pola glavice luka, 1 lovorov list, 5 zrna bibera, 100 ml crnog vina, 1 kašičica soka od limuna i so po želji.
Meso se opere, stavi se u šerpu, doda se povrće, lovorov list, biber i prelijte vrućom vodom.
Posolite, sipajte vino i sok od liuna, poklopite i kuvajte dok ne bude gotovo. Isecite na komade i poslužite sa sosom.
Pečene grudi od divlje svinje se spremaju tako što pripremite 700 g grudi, 6 čenova belog luka, kumin i so po želji. Kada dobro operete meso, isecite ga i napravite proreze, pa ih napunite čenovima belog luka, koje ste prethodno isekli na pola.
Meso posolite, posipajte preko kumin i stavite u frižider da odstoji preko noći. Dodajte malo vode i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Stalno polivajte sosom koji se stvara tokom pečenja. Poslužite sa krompirom ili kupusom.
Komentari