Da biste spremili jela od boranije, poželjno je da koristite veoma mlade mahune. One su nežnije i njihov ukus osvežava svako jelo.
Prezrela boranija se sporije sprema, nije mnogo sočna i dosta je žilava. Lako se može prepoznati mlada boranija - ima svetlozelenu boju i elastična je.
Pre nego što spremite boraniju, treba da je izbanširate. Očistite mahune od drški, dobro ih operite i malo ih prokuvajte u posoljenoj vodi.
Mlada boranija se kuva 7 minuta, dok prezrela se kuva oko 10 minuta. Da li je gotovo, može se videti kako prema izgledu, tako i prema ukusu.
Nije poželjno da se boranija prekuva, jer će onda biti kašasta. Tada gubi korisne materije, a i ukus joj se menja.
Skuvana boranija se cedi uz pomoć cediljke, a zatim se može koristiti za pripremu raznih jela od povrća i mesa. Lako je zamrznuti blanširanu boraniju.
Treba da ostavite da se ohladi, da isečete na jednake komade, da upakujete u najlonske kese i da ih stavite u zamrzivač. Ljubitelji jaja i povrća će se obradovati ako im spremite boraniju sa jajima.
Otopite kravlji maslac u zagrejanom tiganju. Prethodno skuvanu boraniju isecite na jednake delove. Isipajte boraniju u tiganj i prelijte je jajima - na 200 g boranije ide jedno jaje. Promešajte i pržite dok ne bude gotovo.
Da napravite ragu od povrća, u ulju prodinstajte kockice krompira i tikvice, pa dodajte malo vode. Dinstajte dok ne bude polugotovo, pa dodajte kolutove od 1 glavice luka i papriku iseckanu na kolutiće.
Dinstajte još 5 minuta i dodajte boraniju i iseckan paradajz. Začinite po želji. Ako je ragu vodnjikav, dodajte malo prezli.
Za ragu vam je potreban luk, krompir tikvice, paprika, paradajz, boranija. Njihov odnos treba da bude 1:2:2:1:1:2. Po želji, možete dodati slaninu ili šunku.
Komentari