Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se sprema boranija

Kako se sprema boranija

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
Бланширан зелен фасул

Da biste spremili jela od boranije, poželjno je da koristite veoma mlade mahune. One su nežnije i njihov ukus osvežava svako jelo.

Prezrela boranija se sporije sprema, nije mnogo sočna i dosta je žilava. Lako se može prepoznati mlada boranija - ima svetlozelenu boju i elastična je.

Pre nego što spremite boraniju, treba da je izbanširate. Očistite mahune od drški, dobro ih operite i malo ih prokuvajte u posoljenoj vodi.

Mlada boranija se kuva 7 minuta, dok prezrela se kuva oko 10 minuta. Da li je gotovo, može se videti kako prema izgledu, tako i prema ukusu.

Nije poželjno da se boranija prekuva, jer će onda biti kašasta. Tada gubi korisne materije, a i ukus joj se menja.

Зелен фасул със зеленчуци

Skuvana boranija se cedi uz pomoć cediljke, a zatim se može koristiti za pripremu raznih jela od povrća i mesa. Lako je zamrznuti blanširanu boraniju.

Treba da ostavite da se ohladi, da isečete na jednake komade, da upakujete u najlonske kese i da ih stavite u zamrzivač. Ljubitelji jaja i povrća će se obradovati ako im spremite boraniju sa jajima.

Otopite kravlji maslac u zagrejanom tiganju. Prethodno skuvanu boraniju isecite na jednake delove. Isipajte boraniju u tiganj i prelijte je jajima - na 200 g boranije ide jedno jaje. Promešajte i pržite dok ne bude gotovo.

Da napravite ragu od povrća, u ulju prodinstajte kockice krompira i tikvice, pa dodajte malo vode. Dinstajte dok ne bude polugotovo, pa dodajte kolutove od 1 glavice luka i papriku iseckanu na kolutiće.

Dinstajte još 5 minuta i dodajte boraniju i iseckan paradajz. Začinite po želji. Ako je ragu vodnjikav, dodajte malo prezli.

Za ragu vam je potreban luk, krompir tikvice, paprika, paradajz, boranija. Njihov odnos treba da bude 1:2:2:1:1:2. Po želji, možete dodati slaninu ili šunku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest