Prava kombinacija namirnica zapravo znači da ih konzumirate na zdrav način. Ovo omogućava sistemu za varenje da radi pravilno i sa optimalnom efikasnošću.
Princip šeme zasniva se na činjenici da svaka hrana sadrži određene hranljive materije. Neke od njih su pasivne (inertne) u prisustvu drugih hranljivih materija, a druge međusobno reaguju i izazivaju poremećaje u procesu varenja.
Svaka grupa sadrži glavne hranljive materije, ali u različitim razmerama, jer ono što je dominantno određuje ceo proces varenja. Neselektivni prijem dovodi do sukoba među njima, što dovodi do brojnih problema.
Pametno kombinovanje namirnica uopšte nije teško. Samo nemojte mešati ugljene hidrate (skrob i šećere) sa proteinima i citrusnim voćem u istom obroku.
Osnovna pravila pri kombinovanju namirnica
- Ništa osim voća se ne konzumira do 12 sati. Ono je prirodni i najbolji slatkiš;
- Svežu salatu treba praviti od sezonskog voća ili povrća i redovno je na meniju. Pri svakom obroku najbolje je da sveži proizvodi čine 70% jelovnika, a koncentrisani proizvodi poput hleba, pirinča, krompira, mahunarki, orašastih plodova – samo 30%;
- Kiselo mleko se jede samostalno ili u kombinaciji sa salatom od svežeg povrća. Bez hleba, pirinča, krompira, orašastih plodova ili voća;
- Ne koriste se kuvano sveže mleko i kuvano, pečeno i prženo meso. Oni su toksični. Može se uzimati ograničena količina sirovog svežeg mleka, ali ne pasterizovanog – najbolje je da je kozje, a meso – alangle, tj. polu-sirovo. Nikada se ne jede sa hlebom, krompirom, pirinčem, sirom i mlekom. Uparuje se samo sa salatom od svežeg povrća;
- Čokolada, sladoled, kolači itd. (ako se ne mogu izbeći) uzimaju se same bez mešanja sa bilo čim drugim. Posle takvog konzumiranja održava se sledeći dan dan rasterećenja voćem;
- Proteini i hrana sa ugljenim hidratima se ne mešaju u jednom obroku. Proteini zahtevaju kiseli sok za varenje, a ugljeni hidrati alkalni. Apsolutno su nekompatibilni;
- Namirnice koje sadrže ugljene hidrate su kombinovane jedna sa drugom;
- Proteinske namirnice, tj. proteini se ne mogu kombinovati jedni sa drugima;
- Voće i povrće se ne meša;
- Nakon što pojedete voće, treba da prođe pola sata pre nego što pojedete bilo šta drugo. Nakon jedenja banana - 45 minuta;
- Prilikom konzumiranja hrane voće se može uzimati tek nakon 3 sata;
- Pirinač se jede nepoliran, najbolje smeđi pirinač i samo sa svežom salatom;
- Sir se jede sa svežom salatom, ali bez hleba, krompira ili pirinča;
- Orašasti plodovi se kombinuju sa svežom salatom, ali bez hleba, pirinča, krompira, sira;
- Pasulj, sočivo, grašak, soja se jedu sa zelenom salatom, ali bez hleba, pirinča, krompira, sira, orašastih plodova;
Naše telo nije prilagođeno da vari više od jedne vrste visokokoncentrovane hrane. A svaka hrana koja nije voće ili povrće je koncentrisana. Ovo su osnovni principi podeljene ishrane, koje se smatra jednom od najčešćih, najpriznatijih i najzdravijih dijeta.
Komentari