Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Osnovni principi kombinovanja namirnica

Osnovni principi kombinovanja namirnica

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
Odvojena ishrana

Pravilna kombinacija namirnica je garancija pune apsorpcije hranljivih materija u organizmu. Postoje namirnice koje, kada se kombinuju, otežavaju rad digestivnog trakta i on ih ne prerađuje kako treba.

U takvim slučajevima neprerađena hrana u stomaku može ostati, što negativno utiče na opšte stanje. Odvojena ishrana je način za sprečavanje ovih stanja.

Ponudićemo vam nekoliko brzih saveta kako da kombinujete namirnice.

Voće se jede odvojeno

Osnovni principi kombinovanja namirnica

Plodovi vrlo brzo fermentiraju, posebno ako dođu u kiselu i toplu sredinu, kakva je sredina našeg želuca. Voće je potrebno oko 30 minuta da prođe kroz stomak. Jednoj šnicli od svinjetine su potrebna oko dva sata. Ako se ove dve namirnice jedu zajedno, voće će duže ostati u stomaku i fermentirati. Izuzetak od ovog pravila su banane i jabuke koje sporije prolaze kroz proces fermentacije.

Masti se kombinuju samo sa povrćem bez skroba

Na primer - možete zajedno jesti masline i orahe. Šta je povrće bez skroba? To je sve osim krompira, tikvica, kestena, graška, artičoka i kukuruza. Da ne biste osetili glad, može se dodati povrće koje sadrži vlakna. Uz pripremljen jelovnik u kojem su prisutni skrobni proizvodi, može se napraviti kombinacija sa povrćem sa proteinima kao što su brokoli i kelj.

Samo jedna proteinska hrana po obroku

Kombinovanje namirnica

Treba izbegavati sledeće primere namirnica: šnicla i jaja, pasulj i piletinu ili drugo meso i plodove mora i slično. To će dovesti do prekomernog preopterećenja tela i neće moći da se nosi sa proteinskom bombom.

Ne kombinujte proteine sa skrobom

Kombinacija piletine i pirinča, testenine, mesa i mlečnih proizvoda koji su tako često na našem meniju nije dobra ideja. Riba i kinoa će takođe otežati posao organizmu.

Mahunarke sadrže proteine i skrob koji otežavaju varenje, treba ih konzumirati sa povrćem bez skroba.

Loše kombinovanje namirnica
Fotografija: Zori

Osnovni principi menija sa pravilno kombinovanim namirnicama

- Za svaki obrok se bira jedan glavni proizvod. Bilo koja proteinska ili skrobna hrana se kombinuje sa neskrobnim povrćem;

- Dobro je dodati male količine neutralnih proizvoda kao što su nerafinisano ulje, limun, nemlečni proizvodi;

- Ukoliko želite da dodate drugu hranu, osim glavne, ona ne bi trebalo da prelazi 10% zapremine ukupne hrane;

- Voće se jede samostalno između obroka, najbolje 30 minuta pre glavnog obroka.

Ako se poštuju pravila kombinovanja namirnica, pozitivna promena će uskoro biti vidljiva.

Pogledajte korisnije savete za:

- Plan odvojene ishrane prema Dr. Heju;

- Pametno kombinovanje namirnica;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest