Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Namirnice, koje nikada ne treba da držite u frižideru

Namirnice, koje nikada ne treba da držite u frižideru

Paradajz

Iako ne zvuči logično, frižider nije najbolje mesto za čuvanje razne vrste proizvoda. Kada u njega stavite neku hranu ona gubi ukus, teksturu, miris čak i spoljašnji izgled, po porvšini pocrni. Primer za to je bosilja, kafa, hleb i lubenica. Predstavljamo vam hranu koju nikad ne treba da držite u frižideru.

Paradajz

Koliko god čudno da zvuči, paradajz ne treba da čuvate u frižideru. Da biste se uverili, napravite eksperiment. Nakon što kupite povrće, stavite jedan u frižider, a druge ostavite van. Nakon dan probajte i videćete da onaj koji nije iz frižidera ima bolji ukus. To je zbog činjenice da hladan vazduh prekida proces zrenja. Niska temperatura takođe menja strukturu paradajza. Držite paradjz van frižidera i kupujte količinu za koju ste sigurni da možete pojesti.

Bosiljak

Uprkos što u mnogim frižiderima postoje delovi za čivanje svežih začina, istraživanja su pokazala da to nije dobro za bosiljak. Ako se čuva u frižideru on će upiti sve mirise sastojaka iz frižifera i njegov kvalitet će opasti. Da biste čuvali bosiljak, stavite ga u čašu vode kao cveće.

Krompir

Krompir

Ako stavite krompir u frižider, niska temepratura će njegov skrob pretvoriti u šećer i on će ličiti na kuva. Najbolji način čuvanja je u papirnoj kesi na hladnom u špajzu ili podrumu ako je suvo.

Hleb

Mnogi ljudi misle da ako stavte hleb u frižider, njegovi kvaliteti će se čuvati duže. Međutim, to nije tačno. Niska tempratura će naterati skrob u njemu da se kristalizuje brže i to će smanjiti njegov kvalitet ukusa.

Kafa

Kafa, kao i bosiljak ima svojstvo da upija sve mirise drugih sastojaka iz frižidera. Najoblja metoda za čuvanje kafe je da je držite dobro zatvorenu u posudi na tamnom mestu.

Lubenica

Lubenica

Istraživanja su pokazala da lubenica, koja se čuva van frižidera ima mnogo jače antioksidantsko dejstvo i bolji kvalitet ukusa

Banane

Banane su tropsko voće i zato ih čuvajte na toplom.

Kada ih stavite u frižider, banane pocrne, a proces zrenja u njima prestaje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest