Ukus hrane nikad ne dolazi na gotovo, on je uvek rezultat raznih pravilnih i važnih načina pripreme. Odabir, pranje i čuvanje su neke od pretpostavki za uspeh svakog jela. Ali, kao i svuda, tako i u kuhinji, svako pravilo ima izuzetke.
I deca znaju da hrana treba da se pere pre jela. Ali, protivno milionskim receptima i prepisima u debelim kuvarima, postoji hrana za koju to pravilo ne važi. A razlog je taj što bi izgubila mnoge svoje kvalitete, koji začinjavaju naša jela.
Evo ih i četiri osnovne namirnice, koje nikada ne treba da perete:
1. Meso
Mesto ne treba da se pere. Osim toga što će izgubiti ukus, nakon što ga operete, rizikujete da se zarazite sa mnogo bakterija, koje inače nestaju prilikom kuvanja. Kada perete meso, ove bakterije, neke od njih su veoma opasne, padaju oko sudopere, a odatle na vaše ruke.
Zato je najbolje, pre pripreme mesa da odvojite njegov sok i nepotrebne ostatke, koristite ubrus. Nakon toga lepo operite ruke toplom vodom i sapunom.
To se odnosi na sve vrste mesa - svinjetinu, teletinu, piletinu.
2. Testenine
Možda vam izgleda čudno, da kažete nekome da ne pere testenine i uprkos tome, k mnogi ljudi to rade. Prema mišljenju kuvara u celom svetu, to je pravi prekršaj, pošto, zahvaljujući vodi, gubi skrob, a on pomaže idealnoj "saradnji" testenine sa sosom.
Ako želite da perete pastu, uradite to brzo, nakon što je skuvate i to samo ako sa njom želite da pripremite salatu.
3. Pečurke
Pečurke ne treba da stavljate u vodu, zato što upijaju previše tečnosti.
Najbolje brzo da operete i da osušite čistom krpom.
Uradite to tik pred kuvanje, u protivnom će izgubiti mnogo ukusa.
4. Jaja
Masovna praksa je da se jaja peru pre upotrebe. Ali to nije potrebno, zato što oni imaju supstancu koja ih štiti od ulaska bakterija u njih.
Čak se veruje da kada se operu, ova prirodna zaštita puca i štetni organizmi lakše ulaze u jaja.
Komentari