Mišljenja u vezi jaja su kontradiktorna. Sa jedne strane, jaja su dragocen hranljiv izvor proteina, sa druge - izvor nezdravih masti koje mogu izazvati zdravstvene probleme.
Čak i da je to tako, jaja definitivno sadrže holesterol i zasićene masti, kada se uzimaju u pravilnim količinama, pretvaraju se u pravi zdrav doručak ili ručak.
Jaja su izvor natrijuma, magnezijuma, kalijuma, proteina, niacina, fosfora, gvožđa, cinka, vitamina D i vitamina B, kao i nekoliko korisnih kiselina.
Prema poslednjim proučavanjima, prehrambeni holesterol ne predstavlja zdravstveni rizik, niti je jedan od potencijalnih srčanih problema, tako da sa ove tačke gledišta, konzumacija jaja nije nešto što bi moglo ugroziti vaše zdravlje.
Nekoliko činjenica o jajima:
Jedno jaje obezbeđuje oko 180-300 mg holesterola; on je sadržan jedino u žumancetu.
Belance ne sadrži holesterol. Preporučljiva doza holesterola dnevno je otprilike 300 mg.
Izvod za gore navedene činjenice jeste da su jaja korisna u umerenim količinama i ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom.
Kao deo zdrave i izbalansirane ishrane preporučuje se unos jednog jaja dnevno, 3-4 puta sedmično.
Jaja spremljena sa slaninom, rafinisanim brašnom, namirnicama sa visokim sadržajem šećera, prerađeni proizvodi i oni koji sadrže trans masti, mogu samo da naštete zdravlju i da povise rizik od srčanih problema i dijabetesa.
Deca mogu da konzumiraju po jedno jaje dnevno, a ljudi koji pate od visokog holesterola, treba da uzimaju ne više od tri jajeta nedeljno.
Ne treba da zaboravimo da je to proizvod koji se posebno preoporučuje ljudima koji se aktivno bave sportom. U osnovi niza proteinskih šejkova se nalaze upravo jaja.
Osim toga, jaja su deo brojnih dijeta, s obzirom da brzo zasite organizam i duže vreme eliminišu osećaj gladi. Eto zašto ne bismo mogli da ih čvrsto ubrojimo u štetnu hranu.
Jaja definitivno sadrže koristi za ljudsko zdravlje, ali samo da se konzumiraju u umerenim količinama!
Komentari