bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je stevija štetna

Da li je stevija štetna

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
Stevija

Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na ljudski organizam.

Mišljenja idu do krajnosti, neki je definišu kao zdrav sastojak i korisnu zamenu za tradicionalnu šećer. Po mišljenju drugih konzumiranje stevije je rizik po zdravlje. Zna se da je stevija 300 puta slađa od šećera.

Činjenica je da se o dejstvu stevije na organizam ne zna skoro ništa. Pretpostavlja se da visoke doze stevije vode do smanjenja šećera u krvi i krvnog pritiska. To krije potencijalnu opasnost za ljude koji pate od sličnih problema.

U isto vreme, prema nekim publikacijama na internetu, Svetska zdravstvena odganizacija čak preporučuje ekstrak biljke kod lečenja hipertonije.

Od izjava njenih predstavnika, takođe je jasno da biljka utiče

na krvni pritisak na ljude, koji održavaju normalne granice. Drugi specijalisti tvrde da je stevija dobar prirodni lek protiv dijabetesa i gojenja.

Zaslađivač stevija

Navodi se da slatka biljka pomaže i kod pada zaštitnih sila organizma, poremećaja cirkulacije, stomačno-crevnih bolesti itd.

U novembru 2011 godine, Evropska komisija je odobrila zaslađivač, koji se priprema od biljke stevije. Kontroverzni aspartam je takođe u legalnoj upotrebi.

Biljka stevija sadrži fitonutrijente i minerale: fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, selem, Među vitaminima koji se nalaze u steviji su vitamin A, vitamin C, kao i vitamini iz grupe B.

U SAD-u na primer, stevija ulazi u spisak odobrenih prirodnih zaslađivača.Tamo postoji sastojak koji je mešavina šećera i stevije i sadrži samo 5 kalorija po kesici. Jedna kašičice šećera je tri puta kaloričnije.

Oni koji koriste biljku je preporučuju u kulinarstvu. Stevija i njeni ekstrakti mogu biti termički obrađeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest