bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zdravi recepti: sok od šargarepe za srce i krvne sudove

Zdravi recepti: sok od šargarepe za srce i krvne sudove

Sok od šargarepe

Šargarepa je jako povrće sa zdravim korenom. Ona ima blagotvoran efekat na ljudsko zdravlje. Možda ne postoji ni jedan organ u ljudskom telu na koji ovo povrće nema koristan uticaj.

Sveža šargarepa i sok od šargarepe su korisni za srce i krvne sudove.

Konkretno, šargarepa i sok od šargarepe normalizuje tonus sudoa i jača zidove kapilara, stabilizuje krvni pritisak, stimuliše stvaranje krvi, smanjuje holesterol, povećava nivo hemoglobina u krvi, jača srčani mišić.

Preporučuje se da se sveže šargarepe i sok od šargarepe uključe u ishranu zdravih ljudi - za profilaksu kardiovaskularnih bolesti. Dobro je da koristite u terapeutske svrhe u borbi sa aterosklerozom, anemijom i drugim bolestima.

Uprkos tome, sa svim neospornim koristima šargarepe, ona ne treba da se koristi ukoliko postoje obostrani čirevi na želucu i čirevi na dvanaestopalačnom crevu, kod oštrog enteritisa i kolitisa. U slučaju dijabetesa se preporučuje konsultovanje sa lekarom i da budete pažljivi kada uključujete šargarepu u isharnu: u nekim sortama ovog povrća se nalazi visok sadržaj šećera.

Takođe, ne treba da se prevušava preporučena dnevna doza i da se šargarepa koristi u medicinske svrhe više od mesec dana neprestano. Ako se u receptu nalaze neki drugi sastojci, uverite se da nema nikakvih neželjenih reakcija sa njima.

Lekovita smesa sa šargarepom za aterosklerozu

Sok od šargarepe i cvekle

Pomešajte 230 ml soka od šargarepe, 170 ml soka od cvekle i 60 ml soka od belog luka. Čuvjate u frižideru. Uzimajte 2-3 puta dnevno 1 sat pre jela po 3-4 supene kašike

Sok od šargarepe sa pavlakom i jajetom za anemiju

Pomešajte pola šolje sveže isceđenog soka od šargarepe i pola šolje pavlake ili mleka, dodajte 2 sveža žumanca (preporučuju se domaća jaja). Dobro promešajte, uzimajte ovu smesu 3 puta dnevno 40 minuta pre jela.

Sok od šargarepe sa medom za jačanje srčanog mišića

Zdravi recepti sa sokom od šargarepe

Pomešajte 1 supenu kašiku sveže isceđenog soka od šargarepe sa 1 kašičicom mesa, dodajte 1-2 rendana jezgra iz koštice kajsije. Uzimajte ovu smesu u trajanju od mesec dana, 3 puta dnevno pola sata pre jela. Korisno je kod artimija i za jačanje srčanog mišića.

Sok od šargarepe za profilaktiku kardiovaskularnih bolesti

Šargarepa

Da se poboljša karfiovaskularni sistema i da se spreče bolesti, pomaže korišćenje soka od šargarepe - u čistom obliku ili pomešan sa:

- sok od šargarepe sa pavlakom (po ukusu)

- sok od šargarepe i jabuka u odnosu 1:1

- sok od šargarepe i peršuna u odnosu 3:1

- sok od šargarepe sa dodatkom grožđa, grejpa ili soka ribizle (po ukusu)

Ove napitke treba uzimati u trajanju 2-4 nedelje po 1 šolja tri putna dnevno 20-30 minuta pre jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest