bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Bujon od kostiju: Kako da ga napravite i 6 razloga zbog čega vam treba

Bujon od kostiju: Kako da ga napravite i 6 razloga zbog čega vam treba

HrisiHrisi
Početnik
40
Bujon od kostiju

Bujon od kostiju postaje sve popularniji, posebno među onima koji su pristalice zdrave ishrane. Smatra se da on sadrži mnogo korisnih svojstava koji mogu doprineti celokupnom blagotvornom stanju organizma.

Hajde da obratimo pažnju na 6 razloga zbog kojih je lepo da pijete bujon od kostiju.

Kosti se obično koriste prilikom kuvanja supi i raznih soseva. Odskoro bujon koji se priprema od njih počinje da se prihvata kao samostalni zdrav napitak. On se može prirpemiti od raznog mesa - svinjskog, goveđeg, telećeg, jagnjećeg, pilećeg, čak i od ribe.

Priprema se lako - potrebna vam je samo velika posuda, sirće, voda i kosti. Možete dodati i začine po ukusu. Stavite kosti da se kuvaju na tihoj vatri duže vremena, najmanje 2 sata, može i više. Postoji mnogo recepata za bujon sa kojim ćete brzo uspeti da pripremite bujon od kostiju.

Pileći bujon

1. Bujon od kostiju sadrži izuzetno važne vitamine i minerale - oni jačaju i pomažu zdravlje vaših kostiju. Osim toga oni sadrže i mnoge korisne hranljive sastojke, esencijalne masne kiseline i aminokiseline.

2. Pomaže pravilnom varenju - a za to je odgovoran želatin u bujonu od kostiju. On dobro utiče na ljude koji imaju upale i druge probleme sa crevima.

3. Sprečava upalu - aminikiseline koje se nalaze u bujonu od kostiju se bore sa raznim upalama i smanjuju rizik od pojave raznih bolesti.

4. Hranljiva svojstva koja sadrži, utiču pozitivno na kompletno stanje organizma - kolagen je glavni protein koji se nalazi u sastavu kostiju i žila. Prilikom kuvanja on se razgrađuje u želatin - drugi protein koji sadrži aminokiseline sa dobrim uticajem na zdravlje celog organizma, delimično smanjuje mogućnost pojave artitisa.

Bujon od kostiju

5. Bujon od kostiju doprinosi lakšem skidanju viška kilograma - on ima niži sadržaj kalorija i u isto vreme daje osećaj sitosti duže vremena. To je tako zahvaljujući želatinu koji smanjuje osećaj gladi. Tako vremenom njegova redovna konzumacija može dovesti d oskidanja kilograma.

6. Poboljšava san i aktivnost mozga - aminokiselina glicin, koja se nalazi u kostima je sa dokazanim blagotvornim efektom na san. Evo zašto šolja bujona pre spavanja može da vam osigura kvalitetan san, bolje pamćenje i generalno bolje stimulliše rad mozga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest