Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Redovno jedite ovu hranu, kako biste smanjili rizik od Alchajmerove bolesti

Redovno jedite ovu hranu, kako biste smanjili rizik od Alchajmerove bolesti

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
91
Hrana kod Alchajmerove bolesti

Kako svest o psihičkom zdravlju i stanjima povezanim sa njim raste, mi shvatamo da je to tema o kojoj su hitno potrebni razgovori. Svake godine 21. septembra se obeležava Svetski dan Alchajmerove bolesti po celom svetu kako bi se stvorila svest o uslovima, simptomima na koje treba da pazite, rizicima, kao i putu napred.

U ovom svetlu mnogo se bruji o tome šta možemo uraditi u sadašnjosti kako bismo smanjili rizike u budućnosti. Ovde ćemo podeliti spisak sa 8 namirnica koje treba da dodate u dijetu kod Alchajmerove bolesti koje mogu da vam pomognu da poboljšate um:

Zeleno lisnato povrće

Ova hrana ima visok sadržaj folne kiseline i B9 koji poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje depresiju. Jedite kelj, spanać, zelene salate zejedno sa drugim povrćem koje volite i konzumirajte sistematski.

Kupusnjače

Jedite ove namirnice redovno, da biste smanjili rizik od Alchajmerove bolesti

Brokoli, karfiol, bok čoj, prokelj i kelj sadrže folnu kiselinu i imaju karotenoide koji snižavaju homocistein (aminokiselina povezana sa kognitivnim oštećenjem).

Mahunarke

Ova hrana sadrži mnogo folne kiseline, gvožđe, magnezijum i kalijum, koji mogu da pomognu u opštoj funkciji tela i aktivaciji neurona. One takođe sadrže holin, vitamin B koji povećava acetilholin (neurotransmiter, kritičan za moždanu funkciju).

Šumsko voće i trešnje

Ovo voće sadrži antocianin, koji štiti mozak od daljih oštećenja, uzrokovanih slobodnim radikalima. Ono takođe ima protivupalna svojstva i sadrži antioksidanse i mnogo vitamina C i E.

Povrće

Kao što su bundeva, tikvica, špargle, paradajz, šargarepe i cvekla. Ono ako nije dovoljno prepečeno sadrži vitamin A, folnu kiselinu i gvožđe koji pomažu kod problema sa nervnim sistemom i moždanom funkcijom.

Omega-3

Redovno jedite ovu hranu, kako biste smanjili rizik od Alchajmerove bolesti

Dokazano je da ljudi čije dijete sadrže svakodnevne omega-3 masne kiseline imaju 26% manji rizik od lezija mozga koje izazivaju demenciju od onih koje to ne čine. Ove masne kiseline pomažu mozgu da ostane u top formi. Vaše omega-3 masne kiseline možete dobiti iz ribe, lanenog semena, maslinovog ulja ili tako što uzmete kvalitetan suplement Omega-3.

Orašasti plodovi

Bademi, indijski orah, lešnici, kikiriki i pekan orasi - svi ovi orašasti plodovi sadrže Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, vitamin W, folnu kiselinu, vitamin B6 i magnezijum.

Začini

Tačnije cimet, žalfija, kurkuma i kumin. Svi ovi začini mogu da pomognu u razgradnji moždanog plaka i u smanjivanju upale mozga što može da izazove probleme sa pamćenjem.

Osim da jedete gore navedene namirnice, vi ćete želeti da smanjite rizik od oboljenja, koja mogu da unište vaš mozak - kao što su gojaznost, srčani problemi, dijabetes i hipertonija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest