Kako svest o psihičkom zdravlju i stanjima povezanim sa njim raste, mi shvatamo da je to tema o kojoj su hitno potrebni razgovori. Svake godine 21. septembra se obeležava Svetski dan Alchajmerove bolesti po celom svetu kako bi se stvorila svest o uslovima, simptomima na koje treba da pazite, rizicima, kao i putu napred.
U ovom svetlu mnogo se bruji o tome šta možemo uraditi u sadašnjosti kako bismo smanjili rizike u budućnosti. Ovde ćemo podeliti spisak sa 8 namirnica koje treba da dodate u dijetu kod Alchajmerove bolesti koje mogu da vam pomognu da poboljšate um:
Zeleno lisnato povrće
Ova hrana ima visok sadržaj folne kiseline i B9 koji poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje depresiju. Jedite kelj, spanać, zelene salate zejedno sa drugim povrćem koje volite i konzumirajte sistematski.
Kupusnjače
Brokoli, karfiol, bok čoj, prokelj i kelj sadrže folnu kiselinu i imaju karotenoide koji snižavaju homocistein (aminokiselina povezana sa kognitivnim oštećenjem).
Mahunarke
Ova hrana sadrži mnogo folne kiseline, gvožđe, magnezijum i kalijum, koji mogu da pomognu u opštoj funkciji tela i aktivaciji neurona. One takođe sadrže holin, vitamin B koji povećava acetilholin (neurotransmiter, kritičan za moždanu funkciju).
Šumsko voće i trešnje
Ovo voće sadrži antocianin, koji štiti mozak od daljih oštećenja, uzrokovanih slobodnim radikalima. Ono takođe ima protivupalna svojstva i sadrži antioksidanse i mnogo vitamina C i E.
Povrće
Kao što su bundeva, tikvica, špargle, paradajz, šargarepe i cvekla. Ono ako nije dovoljno prepečeno sadrži vitamin A, folnu kiselinu i gvožđe koji pomažu kod problema sa nervnim sistemom i moždanom funkcijom.
Omega-3
Dokazano je da ljudi čije dijete sadrže svakodnevne omega-3 masne kiseline imaju 26% manji rizik od lezija mozga koje izazivaju demenciju od onih koje to ne čine. Ove masne kiseline pomažu mozgu da ostane u top formi. Vaše omega-3 masne kiseline možete dobiti iz ribe, lanenog semena, maslinovog ulja ili tako što uzmete kvalitetan suplement Omega-3.
Orašasti plodovi
Bademi, indijski orah, lešnici, kikiriki i pekan orasi - svi ovi orašasti plodovi sadrže Omega-3 i Omega-6 masne kiseline, vitamin W, folnu kiselinu, vitamin B6 i magnezijum.
Začini
Tačnije cimet, žalfija, kurkuma i kumin. Svi ovi začini mogu da pomognu u razgradnji moždanog plaka i u smanjivanju upale mozga što može da izazove probleme sa pamćenjem.
Osim da jedete gore navedene namirnice, vi ćete želeti da smanjite rizik od oboljenja, koja mogu da unište vaš mozak - kao što su gojaznost, srčani problemi, dijabetes i hipertonija.
Komentari