Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremite usoljenu, dimljenu ili kuvanu slaninu?

Kako da pripremite usoljenu, dimljenu ili kuvanu slaninu?

Slanina

Usoljena slanina

Kako bi koža slanine bila mekana i ukusna za jelo, morate da u nju utrljate so, dok je još uvek topla.

Slanina se od zaklane životinje odvaja drugog dana nakon klanja, kada je meso ohlađeni i kada je čvrsto. Najukusnija i najmekša je slanina sa leđa životinje.

Ona se seče na pravilne komade u obliku četvorougla. Utrljava se sa svih strana so i to obilno, ređa se u drvene posude ili tegle sa kožom na dole. Veće šupljine se popunjavaju isečenim komadićima slanine, a manje šupljine se popunjavaju solju. Stavlja se mnogo soli, jer slaninu ne možete da presolite. Za 10 kg slanine, otprilike vam je potrebno ne manje od 1 kg soli.

Slaninu možete da jedete 20 dana nakon soljenja.

Tokom proleća, kada vreme bude toplije, kako ne bi dobila loš miris, slanina se pere u hladnoj vodi i ponovo se ređa u posudu, pa se prelije prokuvanom i ohlađenom salamurom, pripremljenom od 300 g soli na 1 litar vode.

Dimljena slanina

Dimljena slanina

Priprema se od usoljene slanine. Slanina se nakon 20 dana soljena vadi, čisti se od soli i pere se hladnom vodom. Dimi se u trajanju od 8 do 10 dana, dok ne dobije zlatno-braon boju. Nakon dimljenja, svaki komad slanine može sa se utrlja alevom paprikom i po želji izgnječenim belim lukom. Čuva se na suvom i hladnom mestu, a može i u frižideru.

Kuvana slanina

Kada usoljena slanina odstoji 20 dana u soli i usoli se dobro, Slaninu stavite u posudu sa vrelom vodom u koju ste dodali začine - 50 g luka, 25 g belog luka, 3 karanfilića, 5 zrna bibera, 1 lovorov list i to sve na 2, 5 litra vode. Kuvajte slaninu oko 1 sata, pa je ostavite na hladnom mestu da se ohladi i stegne.

Kuvanjem se rok trajanja slanine smanjuje. Zbog toga se slanina kuva u količinama koje se mogu iskoristiti za otprilike desetak dana, jer se ne preporučuje da stoji više od toga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni