Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od konzumiranja sočiva

Koristi od konzumiranja sočiva

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
74
Koristi od konzumiranja sočiva

Koristi od sočiva ima zaista mnogo, na primer ova mahunarka je poznata po brojnim lekovitim svojstvima. Bogata je biljnim proteinima, vitaminima, kao i ogromnim brojem mikroelemenata. Međutim, važno je imati u vidu i to da kao i svaka druga hrana, tako i ova ima kontraindikacije za konzumaciju u određenim zdravstvenim stanjima.

Koristi od konzumiranja sočiva

Biljni proteini u sočivu su veoma korisni i organizam ih lakše apsorbuje u odnosu na one u mesu ili ribi na primer. Sočivo je posebno korisno s obzirom da su proteini u njemu 2 puta veći u odnosu na veliki broj mahunarki.

Ono je bogato aminokiselinama koje su neophodne za funkcionisanje različitih telesnih sistema, tako što je samo u 90 g sadržana njihova dnevna norma. Dokazano je da je ono nezamenljivo u profilaktici deprecija, posebno u zimskom periodu godine kada ima malo sunca.

Razlog za to je što je bogato triptofanom. Sočivo takođe sadrži i različite mikroelemente: gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor i bakar, uključujući i ređe kao što su molibden, mangan, bor, bakar, cink, jod, vanadijum, silicijum, nikl.

Sočivo

Dokazano je da poboljšava varenje, crevnu prestilaktiku i pomaže u sprečavanju raka. Osim toga, jela sa sočivom se često koriste u dijetalnim menijima, budući da pomaže u mršavljenju i sagorevanju viška kilograma. Razlog za to je što se sočivom telo brzo zasiti i nije potrebno konzumirati velike porcije.

Žitarica je zdrava i u nedostatku različitih vitamina: folne kiseline, vitamina B1 (tiamin), pantotenske kiseline, vitamina B6 (piridoksin), vitamina E, holina, vitamina PP, vitamina B2 (riboflavin). Posebno korisno je da konzumirate proklijalo sočivo, obzirom na to da je veoma bogato vitaminom C, u poređenju sa gotovim jelima koja su prošla termičku obradu. Omega-6 i Omega-3 masne kiseline pomažu u lečenju i profilaktici ateroskleroze.

Jela sa sočivom su korisna kod bolesti srca, jetre i probavnog trakta. Kaša od ove mahunarke jača imunitet organizma, poboljšava stanje kože i normalizuje rad genito-urinarnih organa. Bogata je fitoestrogenima koji pozitivno utiču na hormonski balans, usporavaju starenje i doprinose sprečavanju osteoporoze. U kineskoj medicini sočivo se smatra hranom koja greje, zbog čega se preporučuje ljudima koji žive u severnim krajevima.

Štete od sočiva

Koristi od sočiva
Fotografija: Albena Asenova

Može da nagomila toksični arsen. Ne preporučuje se da se konzumira kod ljudi koji pate od gihta ili dijateze urinarne kiseline. Konzumiranje sočiva u ovom slučaju je kontraindikovano, zbog visokog sadržaja oksalne kiseline i purina.

Žitarica je štetna i ukoliko u urinu postoje oksalati i urati. Njegova konzumacija treba da se ograniči - posebno ukoliko je u sirovom obliku. Nije korisno da se uzima sa mlečnim proizvodima, s obzirom da može da provocira meteorizam.

U svakom slučaju, možete mirno da jedete ovu žitaricu i da se ne brinete da ona može da bude štetna za organizam.

Korist od konzumiranja sočiva je neosporna, jer po hranljivim kvalitetima zauzima jedno od prvh mesta u lekovitoj i dijetalnoj ishrani. Imajte u vidu da je važno da umereno konzumirate proizvod, jer ćete samo tada moći da osetite njegove koristi i nećete naštetiti svom organizmu.

Kada već znate koliko je sočivo korisno, isprobajte naše recepte sa sočivom: čorba od sočiva, sočivo na turski način i ćuftice sa sočivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest