Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje od pistaća - koristi, upotreba i kako se pravi

Ulje od pistaća - koristi, upotreba i kako se pravi

Ulje od pistaća - koristi, upotreba i kako se pravi

Stručnjaci savetuju da se pistaći konzumiraju zbog njihove visoke nutritivne vrednosti. Orašasti plodovi su idealni za obnavljanje organizma nakon iscrpljenosti. Takođe smanjuju bolesti srca, leče respiratorni sistem i leče povrede kože. Podjednako su korisni proizvodi od orašastih plodova, prvenstveno ulje od pistaća, za koje se kaže da uklanja pege i fleke na koži. Ove mogućnosti su moguće zbog bogatog sastava pistaćija i njegovog ulja.

Dobijanje ulja od pistaća

Dobijanje ulja od pistaća se vrši presovanjem, a ručna ekstrakcija daje savršen proizvod. Nakon berbe, orasi se peru i sortiraju. Suše se na suncu nekoliko dana. Moraju biti dobro osušeni da bi se sameli i pekli u kazanima od livenog gvožđa. Dobija se topla pasta, koja se obrađuje hidrauličnom presom. Ekstrahovano ulje se filtrira i flašira. Ima jaku aromu pistaća i tamnozelenu boju i neverovatno blagotvoran sastav.

Sastav i nutritivna svojstva ulja pistaća

Ulje pistaća karakteriše nizak sadržaj zasićenih masti. Međutim, bogato je nezasićenim masnim kiselinama i ovaj balans ga čini veoma zdravim proizvodom. Ono štiti srce tako što uklanja loš holesterol iz tela.

Ovi orašasti plodovi su jedini takve vrste koji imaju velike količine luteina i zeaksantina, poboljšavajući vid, smanjujući rizik od distrofije, koja uzrokuje slepilo kod starijih osoba. Od vitamina treba pomenuti A, B i posebno vitamin E, koji je garant dobrog izgleda pri upotrebi ulja.

Ulje pistaća sadrži mikro elemente važne za organizam - bakar, mangan, fosfor, kalijum i magnezijum. Ulje je takođe bogato folatima, biotinom, tiaminom, riboflavinom, niacinom, pantotenskom kiselinom.

Ulje od pistaća - koristi, upotreba i kako se pravi

Ulje od pistaćija u kuhinji

Ovaj proizvod je ukusan namaz od orašastih plodova sa autentičnim ukusom orašastih plodova, jer se koriste samo pečeni pistaći. Ne sadrži aditive. Upotrebom doprinosi rastu mišića, a sadržaj vlakana pomaže varenju.

Njegov delikatan ukus čini ga pogodnim za tost. To je odličan dodatak žitaricama za doručak. Može se dodati u sve slatke recepte - kolače sa orasima, kolače sa bademima ili drugim orašastim plodovima, slatke pite, voćne salate, za mazanje na slatku palačinku ili u smuti.

Upotreba ulja pistaća u kozmetici

U kozmetičkoj industriji ovo ulje je glavni pojačivač kozmetičkih proizvoda - maske za lice, krema, ulja za masažu, kupka za podmlađivanje. Ulje od pistaćija se koristi za probleme kože, kose i noktiju.

Čisti pigmentaciju na licu, uklanja podočnjake, omekšava kožu, vlaži je i hrani. Redovnom upotrebom tonira i vidno podmlađuje lice, ujednačava ten i uklanja staračke pege.

Deo je raznih maski za negu kose, balzama za kosu, zajedno sa drugim prirodnim proizvodima.

Kontraindikacije za upotrebu ulja od pistaća

Ulje od pistaća - koristi, upotreba i kako se pravi

Iako je prirodni proizvod, ovo ulje spada u grupu alergena, kao i ulje od kikirikija. U slučaju individualne alergije na njega, njegova upotreba je potpuno isključena.

U trudnoći i dojenju takođe nije loše odustati od korišćenja ovih proizvoda, kao i u slučaju problema sa sistemom za varenje, jer može izazvati nelagodnost i pojačati simptome bolesti organa za varenje.

Pogledajte takođe:

- Upotreba pistaća u kulinarstvu;

- Šta ne znamo o pistaću;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest