Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva boranije

Korisna svojstva boranije

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218348
Korisna svojstva boranije

Boranija je korisno skladište vitamina A, C, E, B, kao i mikro elemenata - magnezijuma, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma, hroma. Jedinstvenost ove vrste pasulja je u tome što boranija ne apsorbuje sve toksične materije iz okoline.

Ova vrsta pasulja, aktivno pomaže u poboljšanju hormonske pozadine, to je zbog prisustva vitamina C, A, E. Boranija treba s vremena na vreme da se uvede u ishranu adolescenata, trudnica, žena u menopauzi kako bi se ublažile "hormonske oluje" u telu.

Boranija ima mnogo korisnih svojstava. Dobro se nosi sa anemijom. Boranija poboljšava funkciju bubrega, jetre, disajnih organa, želuca i svih organa gastrointestinalnog trakta, nervnog sistema, srca i krvnih sudova.

Boranija je niskokaloričan i dijetetski proizvod, a takođe se široko koristi u kulinarstvu. Prilozi od boranije su veoma popularan izbor za razna jela. Jela od boranije nisu kalorična, već dijetalna. Iz tog razloga boranija je prisutna u mnogim dijetama kao proizvod koji pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Boranija je nezaobilazan lek za pacijente sa dijabetesom. Činjenica je da mahune pasulja snižavaju nivo šećera u krvi, što vam omogućava da smanjite dozu insulina ili drugih lekova za dijabetes.

Pasulj sadrži supstancu sličnu insulinu arginin, koja snižava nivo šećera u krvi. Posebno snažno dejstvo na smanjenje količine šećera u krvi kod dijabetičara ima čaj od mahuna pasulja sa listovima borovnice, koji se uzima po pola šolje pre jela.

Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, osoba postaje mirnija.

Boranija garnirung

Redovna konzumacija boranije je odlična prevencija zubnog kamenca, kao i bakterijskih infekcija.

U slučaju tuberkuloze, redovno konzumiranje boranije u hrani doprinosi brzom oporavku.

Kod kardiovaskularnih bolesti boranija je lek: aktivno se suprotstavlja procesima starenja tkiva, formiranju holesterola, razvoju ateroskleroze, hipertenzije i poremećaja srčanog ritma.

Cink u sastavu boranije reguliše metabolizam ugljenih hidrata, pomaže u prevazilaženju gojaznosti i poremećaja metabolizma lipida.

Bakar u sastavu boranije stimuliše sintezu hemoglobina i adrenalina.

Ako često jedete pasulj, onda ne možete, a da ne primenjujete dijetu: vaša težina će se vremenom vratiti u normalu, zahvaljujući aktivnom radu pasulja na normalizaciji metabolizma ugljenih hidrata.

Pasulj se suprotstavlja formiranju adenoma kod muškaraca, vraća urogenitalnu funkciju i potenciju.

Boranija

Mali kamen u bubregu se može rastvoriti uz pomoć boranije koja se redovno konzumira. Pasulj ima diuretički efekat, uklanja višak soli iz organizma, pa je boranija veoma poželjno jelo kod gihta i urolitijaze.

Žučna kesa, pod dejstvom supstanci iz boranije, takođe se čisti od kamenja. Ova vrsta pasulja se preporučuje za hepatitis i druge bolesti jetre, jer aktivno uklanja upale i vraća normalne funkcije tkiva.

Ako je pasulj (boranija) konzerviran ili zamrznut, on u potpunosti zadržava sva svoja korisna svojstva.

Boranija se uzgaja skoro svuda, sve više dobija na popularnosti kao vredan i dijetetski prehrambeni proizvod sa jedinstvenim lekovitim i nutritivnim svojstvima. Ima puno skroba, proteina koji grade i neguju ćelije tkiva.

Boranija sadrži antibiotske supstance koje snižavaju nivo šećera u krvi. Kod pacijenata sa dijabetesom, posebno je koristan napitak od zrelih mahuna pasulja.

Čajevi od mahuna pasulja piju se kod bolesti bešike, bubrega, hipertenzije, gihta i reume. Zrela zrna svake vrste pasulja se samelju, a rane i opekotine se posipaju ovim brašnom za brzu regeneraciju epiderma.

Da biste iskoristili sva korisna svojstva boranije, jedite češće čorbu od boranije, supu od boranije i salatu od boranije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest