Boranija je korisno skladište vitamina A, C, E, B, kao i mikro elemenata - magnezijuma, folne kiseline, gvožđa, kalcijuma, hroma. Jedinstvenost ove vrste pasulja je u tome što boranija ne apsorbuje sve toksične materije iz okoline.
Ova vrsta pasulja, aktivno pomaže u poboljšanju hormonske pozadine, to je zbog prisustva vitamina C, A, E. Boranija treba s vremena na vreme da se uvede u ishranu adolescenata, trudnica, žena u menopauzi kako bi se ublažile "hormonske oluje" u telu.
Boranija ima mnogo korisnih svojstava. Dobro se nosi sa anemijom. Boranija poboljšava funkciju bubrega, jetre, disajnih organa, želuca i svih organa gastrointestinalnog trakta, nervnog sistema, srca i krvnih sudova.
Boranija je niskokaloričan i dijetetski proizvod, a takođe se široko koristi u kulinarstvu. Prilozi od boranije su veoma popularan izbor za razna jela. Jela od boranije nisu kalorična, već dijetalna. Iz tog razloga boranija je prisutna u mnogim dijetama kao proizvod koji pomaže u borbi protiv viška kilograma.
Boranija je nezaobilazan lek za pacijente sa dijabetesom. Činjenica je da mahune pasulja snižavaju nivo šećera u krvi, što vam omogućava da smanjite dozu insulina ili drugih lekova za dijabetes.
Pasulj sadrži supstancu sličnu insulinu arginin, koja snižava nivo šećera u krvi. Posebno snažno dejstvo na smanjenje količine šećera u krvi kod dijabetičara ima čaj od mahuna pasulja sa listovima borovnice, koji se uzima po pola šolje pre jela.
Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, osoba postaje mirnija.
![Boranija garnirung](https://gradcontent.com/lib/600x350/green-beans-steak.webp)
Redovna konzumacija boranije je odlična prevencija zubnog kamenca, kao i bakterijskih infekcija.
U slučaju tuberkuloze, redovno konzumiranje boranije u hrani doprinosi brzom oporavku.
Kod kardiovaskularnih bolesti boranija je lek: aktivno se suprotstavlja procesima starenja tkiva, formiranju holesterola, razvoju ateroskleroze, hipertenzije i poremećaja srčanog ritma.
Cink u sastavu boranije reguliše metabolizam ugljenih hidrata, pomaže u prevazilaženju gojaznosti i poremećaja metabolizma lipida.
Bakar u sastavu boranije stimuliše sintezu hemoglobina i adrenalina.
Ako često jedete pasulj, onda ne možete, a da ne primenjujete dijetu: vaša težina će se vremenom vratiti u normalu, zahvaljujući aktivnom radu pasulja na normalizaciji metabolizma ugljenih hidrata.
Pasulj se suprotstavlja formiranju adenoma kod muškaraca, vraća urogenitalnu funkciju i potenciju.
![Boranija](https://gradcontent.com/lib/600x350/fresh-green-beans-zelen-bob3.webp)
Mali kamen u bubregu se može rastvoriti uz pomoć boranije koja se redovno konzumira. Pasulj ima diuretički efekat, uklanja višak soli iz organizma, pa je boranija veoma poželjno jelo kod gihta i urolitijaze.
Žučna kesa, pod dejstvom supstanci iz boranije, takođe se čisti od kamenja. Ova vrsta pasulja se preporučuje za hepatitis i druge bolesti jetre, jer aktivno uklanja upale i vraća normalne funkcije tkiva.
Ako je pasulj (boranija) konzerviran ili zamrznut, on u potpunosti zadržava sva svoja korisna svojstva.
Boranija se uzgaja skoro svuda, sve više dobija na popularnosti kao vredan i dijetetski prehrambeni proizvod sa jedinstvenim lekovitim i nutritivnim svojstvima. Ima puno skroba, proteina koji grade i neguju ćelije tkiva.
Boranija sadrži antibiotske supstance koje snižavaju nivo šećera u krvi. Kod pacijenata sa dijabetesom, posebno je koristan napitak od zrelih mahuna pasulja.
Čajevi od mahuna pasulja piju se kod bolesti bešike, bubrega, hipertenzije, gihta i reume. Zrela zrna svake vrste pasulja se samelju, a rane i opekotine se posipaju ovim brašnom za brzu regeneraciju epiderma.
Da biste iskoristili sva korisna svojstva boranije, jedite češće čorbu od boranije, supu od boranije i salatu od boranije.