Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva korijandera

Korisna svojstva korijandera

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Korijander

Verovatno ste čuli za začin korijander, a možda je prisutan i u vašoj kuhinji. Korijander je jednogodišnja biljka koja se široko koristi u kuvanju, a upotrebljavaju se sušeni plodovi i sveži listovi, a na Tajlandu se koristi čak i koren.

Ukus svežeg lišća se radikalno razlikuje od ukusa osušenog semena. Listovi i stabljike imaju svež, ali veoma jak ukus citrusa, koji je nepodnošljiv za mnoge ljude.

Ljudi su od davnina otkrili da je korijander izuzetno koristan za poboljšanje opšteg stanja organizma zdrave osobe. Kada ima problema, dokazano je da se korijander uspešno nosi sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i sa gastritisom.

Plodovi biljke podržavaju funkcije digestivnog sistema, podstičući peristaltiku creva, povećavajući apetit i smirujući bol. Zato se uspešno koristi kao sredstvo za uklanjanje gasova u stomaku i za lečenje lenjih creva, opstipacije i gubitka apetita.

Ajurvedski sistem tvrdi da korijander poboljšava varenje i vrlo je verovatno da će pomoći u poboljšanju stanja ljudi sa Kronovom bolešću. Listovi takođe imaju svojstvo hlađenja, što može biti veoma korisno za one koji vole da jedu ljuto.

Korijander takođe pomaže osobama sa neurodegenerativnim oboljenjima. Takođe je koristan kod upale očiju, iritacije. Komprese se mogu praviti sa listovima korijandera na očima.

Korisna svojstva korijandera

Dioskorid, grčki lekar i autor brojnih knjiga o lekovitim svojstvima biljaka, veruje da njegova upotreba povećava mušku potenciju. Osnivač naučne medicine Hipokrat ga je propisivao kao lek, ali i preporučio da se koristi za aromatiziranje vina, čime je značajno povećano njihovo korisno dejstvo.

Narodna medicina preporučuje korijander za:

- bol u stomaku i crevima;

- dijareju;

- kašalj;

- gušenje;

- povraćanje;

- bronhitis.

Spolja, biljka se koristi kod raznih upala, čireva, gnojnih rana, kao i kod reume i bolova u zglobovima. U farmaceutskoj industriji seme se koristi za poboljšanje ukusa lekova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest