Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva Pasiflore

Korisna svojstva Pasiflore

Petra VasilevaPetra Vasileva
Početnik
9
Korisna svojstva pasiflore

Nekada su u Americi koristili pasifloru za lečenje rana i različitih modrica i povreda. Međutim, danas je travari toplo preporučuju kao moćan tonik protiv stresa, nervoze i nesanice.

Takođe, ona je uspešno primenjivana na ženama koje se bore sa simptomima menopauze. Ime ovog lepog cveća je dato u 15. veku od strane španskih misionara u Peruu. Oni su otkrili u pasiflori neobičnu simboliku - svaki deo nje ih je podsećao na priču o Isusovom raspeću i Stradanjima Hristovim. Rašireni listići su bili simbol Svetog raspeća, deset latica i čašica su bili - verni apostoli Božijeg sina. A u krunici cveta oni su videli trnov venac sa kojim je Isus prešao put do Golgote.

U medicinske svrhe cela pasiflora je počela da se koristi aktivno krajem 19. veka, pre svega za smirivanje nervnih i gastrointestinalnih grčeva.

A evo još korisnih svojstava pasiflore.

Protiv depresije

Ako je ona posledica menopauze, onda je pasiflora najefektnija biljka za vas. Ona ne samo da će ublažiti talase toplote i noćno znojenje, nego će i snabdeti vaš mozak gama-aminobuternom kiselinom. Ovo je prirodni neurotransmiter koji reguliše aktivnost neurona. Zahvaljujući njemu smanjuje se svakodnevni stres i stabilizuje se psihično stanje.

Nesanica

Koristi od pasiflore

Pasiflora, osim što igra ulogu laganog prirodnog antidepresiva, izuzetno je dobro sredstvo za san. Može čak da se koristi za decu kod hiperaktivnosti. Šolja čaja ove biljke pre spavanja će vam garantovati mirnu noć, tokom koje se nećete buditi. Prosto, pasiflora će izbaviti vaš mozak od neprestanih misli i nervoze i umiriće vas. Takođe, biljka relaksira i muskulaturu.

Moćan antioksidans

U pasiflori se nalazi niz antioksidanasa, a možda je najvažniji od njih kvercentin. Na njemu su vršena istraživanja koja dokazuju da je on veoma efektan u borbi sa slobodnim radikalima iz zagađene okolne sredine. Takođe, kvercentin uklanja neke enzime koji izazivaju upale. Još ga nazivaju i ubicom toksina.

Smanjuje krvni pritisak

Korisna svojstva Pasiflore

Biljka je mnogo popularna među hipertenzičarima, zato što skida krvni pritisak. Šolja čaja od pasiflore može da reguliše pritisak kod ljudi koji su u početnoj fazi hipertenzije. Pacijenti koji su na lečenju medikamentima, treba mnogo da paze da ne bi sebe doveli do problema sa previše niskim pritiskom, zato što će pasiflora ojačati efekat njihovih lekova.

Koristi ulja pasiflore

Ono je izuzetno bogato omega-6 masnim kiselinama koje obnavljaju kožu. Zbog toga pomaže kod različitih kožnih oboljenja, među kojima su i akne. Takođe, ulje je odgovarajuće za hranjenje kose i vlasišta, posebno ukoliko patite od iritacije kože glave. Pomoću njega može da se pravi aromaterapija ili da se koristi za vruće i opuštajuće kupke.

Trudnice i majke-dojilje ne treba da konzumiraju cvet pasiflore! Ona nije odgovarajuća za ljude sa problemima sa bubrezima, a takođe, nakon upotrebe ne smete da vozite i da radite sa mašinama zbog njenog sedativnog efekta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest