Korisna svojstva algi

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218296
Korisna svojstva algi
Fotografija: Ivelina

Savremena nauka smatra da se prvi život pojavio u okeanu. Eto zašto morski plodovi imaju neverovatna lekovita svojstva - zapravo mi jedemo najprirodniju hranu.

Lekari i biolozi su dokazali da su alge šampion po sadržaju aktivnih materija. Još u drevnim vremenima kineski iscelitelji su algama lečili zloćudne tumore. U Indiji ovaj proizvod je bio korišćen za lečenje oboljenja žlezda sa unutrašnjim sekretom.

U Dalekom severu alge su bile majomiljeniji izvor vitamina i minerala. Izgleda da se mnogo toga može pripisati jednostavnim verovanjima da je ovaj proizvod sličan ljudskoj krvi po pitanju kvaliteta i količine sadržaja makro i mikroelemenata. Zar ovo nije najbolja potvrda evolucijske veze sa morem?

Alge sadrže ogromnu količinu lipida bogatih polinezasićenim masnim kiselinama, hlorofilom, glukanima, ligninima, fenolnim jedinjenjima, vitaminima, enzimima i dijetalnim vlaknima. Prosto nećete naći bolji izvor joda! Zahvaljujući neverovatnoj kombinaciji elemenata, allege su u stanju da uklone jone teških metala iz unutrašnjih organa i čak da leče radijacionu bolest. Dokazano je da alge imaju mngoo veću biološku aktivnost u odnosu na kopnene biljke.

Alge

Nije neophodno daleko da tražimo primere - Eskimi koji su prinuđeni da jedu alge zbog nedostatka biljnog sveta u hladnoj klimi, mnogo ređe se razboljevaju od raka. Reumatizam, dijabetes ili oboljenja kardiovaskularnog sistema su takođe retkost u ovoj naciji. Naučnici tvrde da je ovo zbog visokog sadržaja polinezasićenih kiselina u njihovoj dijeti.

Čak u algama postoji ogromna količina imunomodulirajućih vaterija. Pomaže organizmu da se bori sa prehladama, gljivičnim i virusnim oboljenjima. Velika količina vitamina ćelijske membrane čini izdržljivijim na spoljne uticaje, poboljšava funkcionisanje svih organa i kao rezultat toga usporava proces starenja. Vitamini iz grupe A, D, C, K, PP, B su apsolutno neophodni za normalan život.

Alge će pomoći u popunjavanju nedostatka ovih vitamina. Zahvaljujući folnoj kiselini i pantotenonskoj kiselini, alge imaju unikatna kozmetička svojstva, jačaju strukturu noktiju i kose, poboljšavaju boju i elastičnost kože. Eto zašto farmaceutske kompanije toliko često koriste alge kao deo dodataka ishrani, vitamina i medicinske kozmetike.

Unikatnost sastava algi može da se dokaže jednom jedinom činjenicom - ovaj proizvod sadrži sve minerale, aminokiseline i vitamine neophodne čoveku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest