bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koristi od semenki lubenice

Koristi od semenki lubenice

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Početnik
71
Semenke lubenice

Zdravstvene koristi od konzumacije semenki lubenice nisu poznate mnogim ljudima. Kada pogledate slatku i sočnu lubenicu, retko ćete razmišljati o semenkama koje se u njoj nalaze. Istina je da sve što želite, je da pojedete malo sočnog mesa i verovatno bacite semenke. Ako naučite o zdravstvenim prednostima njihovog konzumiranja, zauvek ćete promeniti svoj stav prema semenkama lubenice.

Semenke lubenice su jestive i izuzetno hranljive. Bogate su proteinima. U 1 kašičici sušenih semenki lubenice nalazi se 30, 6 grama proteina. Preporučeni dnevni unos je manji od 15 grama. Ovaj protein sadrži esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Amino kiseline su molekuli koji su gradivni blokovi složenih proteinskih lanaca koji su neophodni za telo.

Arginin, vitalna komponenta koja se nalazi u semenkama lubenice, sprečava sužavanje krvnih sudova. Pomaže u ravnoteži krvnog pritiska i lečenju bolesti srca. Koronarna bolest srca je bolest uzrokovana suženjem arterija, što otežava cirkulaciju krvi.

Druge aminokiseline koje se nalaze u ovim neverovatnim semenima su triptofan i lizin. Seme lubenice je takođe bogato vitaminom B, poznatim kao niacin. Ovaj vitamin je neophodan za zdrav nervni sistem, sistem za varenje i negu kože. Drugi vitamin B prisutan u ovim semenkama uključuje tiamin, riboflavin, B6 i pantotensku kiselinu.

Riboflavin je takođe poznat kao vitamin B2, koji se uglavnom nalazi u obogaćenom brašnu, jajima i povrću. Pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u jednostavne šećere. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati osetljivost očiju na svetlost. Tiamin je vitamin B1 koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju. Vitamin B6 je vitamin rastvorljiv u vodi, čiji nedostatak može izazvati stanje poznato kao beriberi.

Semenke od lubenice

Pantotenska kiselina se takođe naziva vitamin B5. On je ključan za razlaganje ugljenih hidrata u energiju. Konzumiranje semenki lubenice obezbeđuje dovoljno magnezijuma. Ovo je neophodno za održavanje zdravog imunološkog sistema, kao i funkcije nerava i mišića. Njegov nedostatak može dovesti do grčeva mišića, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i još mnogo toga.

Nekoliko semenki lubenice sadrži oko 0, 29 mg gvožđa. Možda se ne čini mnogo, ali Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli dobijaju 18 mg tokom dana. Gvožđe je važna komponenta hemoglobina - prenosi kiseonik kroz telo.

Semenke lubenice imaju mnoge zdravstvene koristi. Iako količina nekih minerala i vitamina u njima može izgledati niska, njihova konzumacija je poželjnija od jedenja čipsa ili drugih nezdravih grickalica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest