Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da očistimo šarana

Kako da očistimo šarana

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Čišćenje šarana

Šaran je jedna od najpopularnijih vrsta riba danas, ali ovo nije uvek bilo tako. Ova riba se nekada smatrala nepodobnom. Kada bi je ulovili, mnogi ribari bi je bacali, a drugi bi je koristili kao mamac. Danas šarani imaju veće veličine i bolje kvalitete ukusa.

Da biste očistili šarana za jelo sve što vam je potrebno jeste malo vremena i oštar nož.

Čišćenje šarana

Šarana stavite na ravnu površinu sa glavom okrenutom ka vama i pronađite škrge. Gurnite nož u džep, napipan iza škrga i pokrenite ga u smeru kroz kičmu. Zaustavite se kada osetite da dodirujete kosti. Nastavite tako što pustite nož po celoj dužini šarana do repa.

Podignite kožu koju ste upravo prorezali i stavite nož u šarana. Probija se po dužini ribe dok se ne stigne do stomaka. Tako se dobija veliki komad filea.Isecite ga i odvojte ga sa strane.

Pritisnite donji deo repa rukom, pazeći da je stavite na mesto gde se nalazi samo koža, a ne meso. Stavite nož ispod kože, tako što ga gurate između nje i mesa. Polako pomerajte nož ka vrhu šarana kako biste odvojili file.

Idntifikujte tamno crvenu boju u sredini ribljeg filea. Ovo je mišić koji za većinu ljudi ima neprivlačan ukus. On treba da se ukloni. Ovo se radi tako što se sa jedne strane seče po dužini, kao i odozdo. Isto se ponavlja i sa druge strane nakon čega se mišić vadi.

Kotleti šarana

Sledi uklanjanje i ostalog filea - sa donjeg dela ribe. To je teže, s obzirom na to da su kosti ribe male i njihovo vađenje je relativno teško. Ovo re radi tako što pažljivo stavite nož između kože i mesa i polako pokrećete duž ribe.

Dobijeni komadi filea se dobro omeru i spremni su za termičku obradu. Osim u obliku filea, šaran može da se konzumira i ceo. Za taj cilj se očisti iznutra, tako što je razrez ponovo kroz leđa. Procedura je drugačija od navedenog čišćenja, s obzirom na to da postoji težnja da se sačuva njegov celokupni izgled, kao i nadev stavljen u njega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest