Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šta sprečava dobru apsorpciju gvožđa u organizmu?

Šta sprečava dobru apsorpciju gvožđa u organizmu?

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Šta smeta dobroj apsorpciji gvožđa u organizmu

Nizak nivo gvožđa u ljudskom organizmu izaziva brojne neprijatne simptome - umor, lošu koncentraciju, česte depresije. Ovaj nedostatak gvožđa može dovesti do niza negativnih zdravstvenih posledica - najčešće do razvoja anemije.

Gvožđe je neophodan element u organizmu, jer od njega zavisi pravilno formiranje eritrocita - crvenih krvnih zrnaca.

Gvožđe ulazi u organizam uglavnom hranom, ali do njegovog nedostatka može doći, kako nedovoljnom količinom minerala u hrani, tako i nepravilnom apsorpcijom gvožđa u telu.

Gvožđe u hrani je podeljeno u dva odvojena oblika - hem i ne-hem. Nehem ima slabije mogućnosti da ga organizam usvoji. Neke namirnice sprečavaju pravilnu apsorpciju gvožđa.

To su orasi, seme, proizvodi od soje, mahunarke, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće, jer sadrže jedan od najmoćnijih inhibitora za apsorpciju ne-hem gvožđa - fitinske kiseline.

Preporučljivo je sačekati najmanje 2 sata nakon jela pre nego što unesete bilo koju hranu koja ometa apsorpciju gvožđa. Mleko, mlečni proizvodi i jaja takođe komplikuju ovaj proces - budite oprezni sa njihovim unosom.

Namirnice, koje sprečavaju apsorpciju gvožđa u organizmu

Druga komponenta koja sprečava apsorpciju gvožđa je oksalna kiselina, koja se uglavnom nalazi u spanaću, sojinoj hrani, pšeničnim mekinjama, orasima i orašastim uljima.

Polifenoli su korisna biljna jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima, ali nažalost neki od njih takođe blokiraju apsorpciju gvožđa u telu. Ima ih u napicima kao što su kafa, kakao i čaj. Stručnjaci preporučuju upotrebu ovih napitaka najmanje 2 sata pre i posle jela.

Dobro je znati! Uzimanje kojih namirnica pomaže dobroj apsorpciji potrebne količine gvožđa, ali istovremeno daje dovoljno energije.

Za razliku od ne-hem gvožđa, hem gvožđe je lakše svarljivo. Sadrži se uglavnom u životinjskim proizvodima kao što su pileća i goveđa jetra, govedina, crveno meso ćuretine, pačetina, tunjevina, pileći bataci, svinjetina, jagnjetina i drugi.

Za potpunu apsorpciju gvožđa, stručnjaci savetuju da jedete hranu sa gvožđem zajedno sa vitaminom C ili drugim kiselinama.

Ako i vi osećate da imate smanjenu apsorpciju gvožđa u telu, možete pomoći organizmu ovim receptom za anemiju, čarobnim napitkom za anemiju, kao i ovim vinom od šipka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest