Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Narodna medicina za skidanje temperature

Narodna medicina za skidanje temperature

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Narodna medicina za skidanje temperature

Povećana telesna temperatura često je praćena prehladama, bakterijskim i virusnim infekcijama. Kako bi ublažili stanje pacijenta lekari prepisuju antipiretičke medikamente. Ali šta se dešava ako ste već uzeli maksimalnu dozu antipiretika? Kako možete da spustite svoju telesnu temperaturu bez lekova?

Ponekad se dešava da čovek zaboravi da ponese lekove sa sobom, dobije visoku temperaturu, a u blizini nema apoteka. Šta tada da radi? Hajde da pogledamo neke tehnike narodne medicine za smanjivanje temperature.

Ispijanje mnogo tečnosti za skidanje temperature

Kod prehlada i virusnih infekcija lekari prepisuju da se obilno piju tečnosti kako bi čovek mogao lakše da izbaci toksine iz tela, da popuni rezerve rezerve izgubljenih tečnosti i ima čime da se zniji - treba da uzimate mnogo korisnih napitaka. Oni treba da budu topli, ali ne vrući. Bolesnik treba da proba u malim gutljajima jednom u pinuti kako ne bi uzrokovao povraćanje. Možete da pijete kako običnu vodu, tako i kompote, čaje, voćne napitke.

Trljanje i tuširanje za skidanje temperature

Trljanje je stari metod za spuštanje telesne temperature. Da biste to napravili, krpa, komad tkanine ili sunđer se natope u 34-36 stepeni mlake vode (ne ledena, da bi se izbegao spazam krvnih sudova). Bolesnik se briše (trlja): lice, ruke, noge, torzo. Takođe se preporučuje da se obrišu i zone sa velikim krvnim sudovima - čelo, nabori po slabinama, ispod miški, potkolene jame.

Neki preporučuju da se telo istrlja mešavinom od vode i alkohola u jednakim količinama ili vodom i sirćetom u odnosu 3:1.

Kod upornijih temperatura može da se napravi tuširanje (da se istušira) mlakom vodom, temperatura ne niža od 35 stepeni. Ne treba da primenujete ove metode ukoliko bolesnik oseća hladne žmarke, hladne noge i ruke, grčeve, srčana oboljenja, deca ispod jedne godine.

Obloge za skidanje temperature

Obloga sa sitnim sirom za skidanje temperature
Fotografija: Stoyanka Rusenova

Obloge sa krpom natopljenom mlakom vodom ili sirćetom, rastvorenim u vodi (1:3) su jedna od najpoznatijih metoda za skidanje temperature. Najčešće se stavlja na čelo, tako što se krpa menja svaki put kada se zagreje. Mogu da se stave ispod miške, na stopala, na nabore laktova i kolena. Neki preporučuju kod upornih visokih temperatura da se celo telo uvije u čaršaf, natopljen vodom i poprskam sirćetom.

Druge varijante za skidanje temperature su:

- obloge sa sitnim sirom na čelo i na stopala;

- namazivanje stopala, nabora i čela sirovim belancem;

- obloga na čelo sa vodom u kojoj je istopljeno 5 supenih kašika šećera;

- obloga na grudi sa medom i žumancem (1:1), pokrivena novinama tokom noći;

- obloga od meda na stopala;

- kriške krompira, potopljene u sirće se stavljaju nba čelo i pokrivaju se mokrom krpom;

- zagrejane 2 supene kašike biljnog ulja se pomešaju s 2 čena presovanog belog luka ili malo luka i mažu se stopala;

- smesa od jednog belanca, 3 supene kašike sirćeta i jednog prstohvata sode z ahleb kojom se maže čelo, nabori laktova.

Led za skidanje temperature

Drugi način sa smanjivanje telesne temperature jeste stavljanje leda na mesta na kojima se nalaze veliki sudovi - čelo, ingvinalni nabori, ispod miške, nabori iza kolena. Da biste to uradili, izdrobite led, stavite ga u kesu koja je uvijena u krpu da biste izbegli ozebline. Ova procedura se vrši tokom 5-7 minuta, ne više, nakon 15 minuta može da se ponovi.

Samo imajte u vidu da stavljanje hladnih predmeta na telo sa visokom temperaturom može da uzrokuje spazam kožnih sudova. I čak kada temperatura kože spadne, postoji mogućnost da se temperatura unutrašnjih oragna poveća - ovo stanje može da bude opasno. Prema tome ova metoda za smanjivanje temperature se koristi u ekstremnim slučajevima.

Klistir za skidanje temperature

Klistir može da bude efikasna metoda za spuštanje temperature, pod uslovom da se cela ubrizgana voda odvaja iz tela umesto da se zagreva i apsorbuje u krv. Voda za klistir treba da bude za 2 stepena niža od telesne temperature čoveka u trenutku. Ni u kom slučaju ne sme da se pravi hladan klisitr, u protivnom slučaju moguć je spazam krvnih sudova. Klistir se ne radi kod jeze, hladnih nogu i ruku, sklonosti ka grčevima i sa srčanim defektima, kao i kod dece ispod jedne godine.

Prirodni antipiretici za skidanje temperature

Biljke za skidanje temperature

Prirodni antipiretici (sredstva za skidanje temperature) se nalaze u voću i biljkama. Oni mogu da pomognu u skidanju telesne temperature. Neke biljke sadrže salicilnu kiselinu, analog aspirina, samo što u nižoj koncentraciji. ovi prirodni lekovi uključuju maline, jagode, trešnje, crno i crveno francusko grožđe, plave šljive, pomorandže, grožđe ili suvo grožđe.

Med takođe sadrži salinilnu kiselinu.

Voće može da se konzumira u svakakvom obliku, ali je bolje u obliku voćnih napitaka, čaja i džema. Prosto treba da pazite, zato što ovi proizvodi mogu da uzrokuju alergijsku reakciju.

Možete da pripremite napitak koji skida temperaturu od svežeg mleka sa pola kašičice kurkume i prstohvatom crnog bibera. Možete da napravite čaj od izrendanog đumbira ili mešavine od meda, izrendanog đumbira i soka od limuna i da to jedete. Druga varijanta je da namočite 1 kašičicu semena slačice u šolju tople vode na 5 minuta i da je popijete.

Ima i patogenih biljki poput origana, bosiljka, nevena, cveta crne zove, cveta lipe, hajdučke trave, majčine dušice, mente, pupoljaka breze i dr.

Od biljaka (jedne vrste ili kombinacije nekoliko) se pravi čaj: 1-2 supene kašike biljke na 200 ml ključale vode, popari se i procedi. Sipa se topao, može sa medom i limunom. Nakon toga se preporučuje bolesnom da legne da se zavije nečim toplim. Kod preznojavanja telesna temperatura spada, neprestano treba da se presvlači u suvu odeću.

Ne zaboravite da je za svaku bolest bolje da se ne lečite sami, već da potražite medicinsku pomoć lekara koji će prepisati lečenje i pomoći će da se izbegnu komplikacije.

Da biste pomogli sebi ovim isprobanim sredstvima iz narodne medicine, pogledajte ove zdrave recepte. Veoma efikasna je i ova obloga protiv visoke temperature.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest