U velikoj meri u osnovi odličnog zdravlja se nalazi pravilna ishrana. Izuzetno je važno držati dijetu koja je povoljna z acreva i upravo ovo je ključni faktor za predivno samopouzdanje. Upravo zbog toga je toliko važno da je meni obogaćen s mnogo dijetalnih vlakana, a takođe i hranom bogatom prebioticima i probioticima.
Dijetalna vlakna su veoma važna za odlično zdravlje. Tako na primer ona sprečavaju zatvor, a tkođe se brinu o odličnom nivou šećera u krvi i holestrolu u organizmu, što je veoma važno. Bogate vlaknima su žitarice, veliki deo povrća i suvo voće.
Prebiotička hrana je takođe veoma korisna, s obzirom na to da je hrana crvenih bakterija. Jedna od najbogatije njima je pšenica, banane, artičoka i raž. Od njih se dobija sjajan doručak za zdrav želudac.
Druga veoma korisna hrana je probiotička hrana. Ona je takođe veoma bogata koristim sojevima bakterija kakve su laktobacili. Ova dijetalna vlakna mogu da se nađu u brojnim fermentisanim namirnicama poput kiselog kupusa kog obožavaju svi na Balkanu, ili čak u kimčiju. Ove bakterije mogu da se pronađu i u prirodnom kiselom mleko, koje se često preferira kao doručak za zdrav doručak.
Omega-3 masne kiseline nisu ništa manje važne za organizam. Jedna od njihovih najvažnijih funkcija jeste održavanje zdravlja creva. Poslednja istraživanja u ovoj oblasti dokazuju da one igraju važnu ulogu u crevnoj flori. Zajedno sa tim, one su garancija za to što se u crevima nalati maksinalno mnogo bakterija korisnih za organizam.
Ukoliko želite da se pobrinete za svoje odlično samopouzdanje i delimično za svoja creva, onda je važno da do minimuma smanjite konzumaciju soli. Poslednja proučavanja dokazuju da prekomerna količina soli u hrani mnogo šteti korisnim laktobacilima koji su ključni faktor za odličnu crevnu floru u organizmu.
Savršena hrana za doručak su žitarice, mlečni proizvodi, sušeno voće, laneno seme i ošarasti plodovi. I ne zaboravite da je važno kompletno da se brinete o svom zdarvlju, ne samo da se zdravo hranite, nego i zajedno sa tim da vodite aktivan način života.
Komentari