Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Severnoamerička kuhinja: Ogromne porcije i pravi roštilj!

Severnoamerička kuhinja: Ogromne porcije i pravi roštilj!

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
11144
Severnoamerička kuhinja

Svi znamo da je Amerika konglomerat nacija. Jela imaju rajrazličitije poreklo - evropsko, poljsko, irsko, britansko, kinesko... gotovo iz celog sveta. U Južnim državama jak uticaj imaju francuske i latinoameričke tradicije.

Američko iskustvo

Savernoamerička kuhinja je uglavnom evropskog porekla i to se vidi u kulinarskim tehnikama i stilu jela. Na primer evropske kifle, dimljeni losos, ogromni dupli i trostruki sendviči, gigantske salate ne mogu da se sretnu nigde drugde osim u Nju Jorku. U kalifornijskom ili njuroškom suši baru uvek postoji nešto ne japansku, a roštilj ili pečena rebarca sa Srednjeg zapada ne mogu se zameniti ni sa čim drugim.

Sve ovo je donekle zbog količina serviranih u američkim lokalima. Sendvič nije lagani doručak, već ogromno jelo. Šnicla će biti dovoljna za tri osobe, a sa evropske tačke gledišta jedna porcija sladoleda predstavlja ogromnu vazu puno neverovatnim količinama pavlake, sladoleda i holesterola. Čovek bi otvorenih usta gledao troje dece koja pustoše jelo sa pečenim rebarcima i prženim krompirima u količinama dovoljnim da uplaše nekog odraslog Francuza.

Američki Proizvodi

Predstavljamo vam karakteristične američke proizvode koji su samo malo deo postojećeg izobilja u američkog kuhinju uzduž i popreko.

Orašasti plodovi

Amerika je domovina kikirikija, makadamije i američkih oraha, uzgajanih na ogromnim plantažama. Oni su osnova mnogih jela. Pita sa američkim orasima je sačuvana marka. Od orašastih plodova se prave kifle, praline i voćne pite.

Voće

Američki paj sa borovnicom

U Americi ima mnogo voća, ali neko je posebno popularno. Plave borovnice su sitne i okrugle, ali mnogu da se jedu sirove ili dodate u pite od borovnica, kifle, pudinzi, kremovi i američke palačinke. Nalazi se sveže ili konzervirano. Brusnice se beru na kraju godine i koriste se kao i plave.

Bundeve

Bundeva je savršen dodatak uz svako glavno jelo. Može da se skuva na najrazličitije načine, na tržištu se nalazi u raznim količinama, pritom postoje dva osnovna tipa - letnja i zimska. Suvišno je da vas podsećamo na ukus američke pite sa bundevama.

Riba

Spremaju se razne vrste ribe - slatkovodne i morske. Amerikanci mnogo vole školjke. Jastoge, ostrige, škampi, rakovi i školjke se smatraju velikim đakonijama. Kuvaju se sami, ali i u dinstanim jelima ili ribljim čorbama.

Žitarice

Ravnice Srednjeg zapada su decenijama bile poznate po proizvodnji velikih količina pšenice i kukuruza. One su osnova mnogih recepata - kukuruznog hleba, pudinga, kolača, kukuruznih kifli. Najlepše severozapadno jelo je kukuruz komandira - skuvan u posoljenoj vodi i polsužen sa topljenim seoskim maslacem.

Tehnike i saveti

Ako čovek otvori stare američke kuvare, pronaći će arhaične termine poput scallion umesto mladi luk i skillet umesto tiganj - reči koje progonjeni Puritanci prenese u svoju novu domovinu, i odavno izašli iz upotrebe z metropoli. Neki termini su ostavi iz jezika VII veka, a drugi su pozajmljeni iz stranih jela.

Riblja janija (Chowder)

Čauder je američki paprikaš

Ovo je jedno od populatnih američkih jela. Jede se od Nju Hempšira do Severne Kanade. Priprema se od ribe i kuva se sa krompirima. U receptima iz Nju Inglanda ima školjki i komad slane svinjetine za dodatnu aromu. Reč chowder dolazi od francuskog chaudiere - janija. Prvobitna gusta riblja čorba je uključila u sebe povrće, meso i ptičije meso. Kukuruzna riblja janija sadrži slanu svinjetinu, kromid luk i krompire.

Pečenje u tiganju

Neke od tradicionalnih kuvarskih metoda podsećaju na usvajanje novih teorija kao što je pečenje u gvozdenom tiganju ili zakopavanje poklopljene debele gvozdene šerpe u pepeo vatre, kao i ekonomični đuveci koji se polako kuvaju, za čiji se obrazac uzima đuveč Nju Inglanda.

Kuvanje na otvorenom

Kuvanje na otvorenom je osnovni deo navika u ishrani Amerikanaca - u tome pomaže i klima. Stanovnci ranča prvi počinju da kuvaju na otvorenom - ovo je preteča roštilja, najbržeg i najefikasnijeg načina da bude zadovoljen nezasitni apetit gladnih zemljoradnika i pasita.

Američki kukuruzni hleb

Pogledajte karakteristike kreolske kuhinje.

Kukuruzni hleb

On je gust, solidan i blago suv, veoma ukusan, kada se obilno namaže kravljim maslacem i kada se poslužuje sa američkom janijom Čaudar.

Zemljane peći

Na onim mestima u Sjedinjenim američkim državama gde vlasti dozvoljavaju da se pale vatre na otvorenom, tradicionalno i pečenje (i konzumacija) celog praseta je dopunjena drugim ukusnim iskušenjima. Najpre se u zemlji ili pesku iskopa duboka rupa koja se oblaže velikim poroznim kamenjem. Na dnu se pali vatra i kamenje se zagreva dok ne postane crveno. Na njega se bacaju mokre alge i ređaju se proizvodi koji se brzo ispeku - školjke, razni morski plodovi, čak i celi pilići, pokrivaju se mokrim algama i na kraju se stavlja cerada koja zadržava paru. Hrana pripremljena na ovaj način je sočna i krhka.

Salate

U Sjedinjenim američkim državama ovo je prioritet Zapadne obale - Amerikanci pokazuju više kreativnosti u ovoj oblasti u odnosu na Britance. Izobilje egzotičnog voća i delimično povrća objašnjava neverovatno apetitne rezultate. Veoma ukusne klasike kao što je na primer Cezar salate, Valdof i Kob imaju kalifornijske korene.

Slatkiši

Američki sladoled

Amerika ima jake tradicije u domaćim pecivima i domovina je čokoladnih kolača, keksova i kifli. Američka kifla je mnogo drugačija od britanskog peciva sa kvascem. Ona više liči na veliku pogaču, ali se pojavljuje u mnogo varijanti - sa čokoladom, borovnicama, jagodama - spisak je bez kraja. Keks je bogat, hrskav, trosturko veći od britanskih i obiluje orašastim plodovima i čokoladnim mrvicama.

Sladoled je strast Amerikanaca, a najraskošniji je Nikerboker - veličanstvena mešavina sladoleda, voćnog sirupa, iseckanog svežeg ili konzerviranog voća, čokolade i orašastih plodova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest