Rolat Stefani je često pravljeno jelo u našoj nacionalnoj kuhinji. Lako je da se napravi, ne iziskuje mnogo vremena i može da bude servirano kako za svakodnevni meni tako i za svečanije prilike. Evo tri varijante kako da napravite rolat Stefani:
Tradicionlani recept za rolat Stefani
Neophodni sastojci: 1 kg telećeg mlevenog mesa, 1 jaje, 4 istucana parčeta dvopeka, 1 glavica crnog luka, 50 g narendanog kačkavalja, 2 skuvane šargarepe, 2 tvrdo kuvana jaja, 2 kisela krastavčića, so, biber, kumin i peršun po ukusu.
Način pripreme: Mleveno meso se umesi sa jajetom tri kriške dvopeka, sitno iseckanim lukom i nabrojanim začinima po ukusu. Tako pripremljena smesa ostavi se da odstoji oko pola sata do upijanja aroma. Šargarepe i krastavčići se iseku na parčiće, a jaja na četvrtine.
Na mokru krpu se razvuče mleveno meso i od njega se rukama formira pravougaonik, na čiji kraj se ređate povrće. Sve se uvije u rolat i stavi u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni u podmazanoj posudi za pečenje. Dolije se oko 2 prsta vode. Nakon otprilike 50 minuta rolat se pospe ostatkom prezli i kačkavaljem i peče još oko 10 minuta.
Rolat Stefani s jajima, crvenim paprikama i maslinama
Neophodni sastojci: 1 kg telećeg mlevenog mesa, 1 jaje, 1 šolja prezli, 1 glavica luka, 2 tvrdo kuvana jaj, 1 velika skuvana crvena paprika, 20-25 većih crnih maslina bez koštica, so, biber i origano po ukusu.
Način pripreme: Mleveno meso se umesi na isti način kao u gornjem receptu, ali s drugačijim začinima. Nakon što odstoji oko 30 minuta, razvije se na vlažnu krpu i na jedan kraj formiranog pravougaonika se poređaju jaja isečena na četvrtine, masline i paprika isečena na parčiće. Umora se i peče se oko 1 sat u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Rolat Stefani sa sosom od pečuraka
Neophodni sastojci za sos: 250 g pečuraka, 20 g maslaca, 2 kašike brašna, 3 čena belog luka, 100 ml belog vina, so i biber po ukusu.
Način pripreme: Rolat se napravi po nekom od gore navedenih recepata. Sos se prirpemi tako što se izdinstaju pečurke u maslacu i doda im se brašno rastvoreno u vinu i sitno iseckani čenovi belog luka. Nakon što se sos zgusne dodaju se začini i s tako dobijenim sosom prelije se gotov rolat.
Komentari