Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kulinarska upotreba začina Mahleb

Kulinarska upotreba začina Mahleb

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Kulinarska upotreba začina maleb

Svi smo čuli za izuzetnu francusku kuhinju ili oak za egzotična kulinarska jela koja nudi azijska kuhinja. Međutim, šta vam pada na pamet kada je reč i kuhinji Bliskog istoka? Bez sumnje ogromna raznovrsnost začina i miris trava s kojima začinjavaju sva arapska jela.

Ovde ćemo vam pokazati šta biste mogli da pripremite sa jednim malo poznatim začinom na Balkanu, poznatim kao mahleb. Srećom, možete ga kupiti već i kod nas.

Da ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba.

Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima. Izvlači se iz koštice specijalne sorte trešanje poznatih kao Mahalebka koje se dele na dva, a njihova unutrašnjost se melje dok se ne dobije konzistencija brašna. Osim na trešnju, ovaj začin veoma podseća po ukusu na gorki badem što ga čini posebno odgovarajućim za pripremanje raznih kremova, kolača, nadeva za proozvode od testa i i razna peciva. U SAD-u i u Evropi njegovom pomoću obično se spremaju božićni kolačići ili se začinjavaju mafini. Veoma dobro ide i uz mlečne deserte.

Vreme je da vam predložimo 2 recepta koji su vam verovatno dobro poznati, ali ih nikada niste pripremali dodavajući u njih i mahleb. Probajte, vredi!

Mleko sa pirinčem i mahlebom

Mleko sa pirinčem

Pripremite mleko sa pirinčem na tradicionalan način tako što u 1 šolju dobro opranog pirinča dodate 1 šolju vode i ostavite na otprilike 10 minuta na ringli dok tečnost u potpunosti ne upije i uz neprestano mešanje. Posle u delovima dodajte 1 l svežeg mleka i otprilike 1 šolju šećera. Kada je pirinač sa mlekom gotov i presut u čaše ili posudice, umesto cimetom pospite ga - mahlebom. Zbog njegovog jakoj ukusa stavljajte sasvim malo arapskog začina. Što se kaže samo za aromu.

Krem Amareto sa mahlebom

Za ovaj recept za krem Amareto biće vam potrebno 250 g krem sira, 200 grama kisele pavlake, 100 ml tečne slatke pavlake, 120 g čokolade za kuvanje, 6 supenih kašika šećera u prahu, prstohvat mahleba i 2 supene kašike likera Amareto. Kisela pavlaka se pomeša sa krem sirom i šećerom, a pavlaka za kuvanje se zagreje i u nju se dodaje liker, mahleb i čokolada. Na kraju se obe vrste krema pomešaju kako bi se pretvorile u homogenu masu koja se presipa u posudice ili čaše odgovarajuće za serviranje. Krem možete da ukrasite izrendanom crnom čokoladom ili šećerom u prahu, ali je važno da ga poslužujete hladnog. Mirno možete da uživate u njemu i sa čašom likera Amareto u ruci.

Ovo su bila dve odlične primene upotrebe mahleba u kulinarstvu. Uživajte u njima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest