Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva pečene bundeve

Korisna svojstva pečene bundeve

Jana G.Jana G.
Početnik
1682
Korisna svojstva pečene bundeve

Pečena bundeva ima mnogo korisnih svojstava koja pomažu organizmu da održi zdravlje u savršenom stanju, sadrži neophodne aminokiseline i vitamine za organizam.

Vitamin E sadržan u bundevi aktivno stimuliše funkcije polnih žlezda, a takođe podmlađuje telo, čuvajući ga od prevremenog starenja.

Prednosti bundeve su ogromne, jer sadrži neke od najvažnijih mikro elemenata, uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor i natrijum.

U ovom prirodnom daru postoji velika količina vitamina A, C, vitamina iz grupe B - B1, B2, B12, kao i vitamina PP. Jedan od najvrednijih vitamina u sastavu bundeve je vitamin K, koga praktično nema u drugom voću i povrću.

Pečena bundeva sa sušenim voćem

Nedostatak ovog vitamina izaziva krvarenje iz nosa, desni i što je najgore - u unutrašnjim organima. Sve ovo čini bundevu nezamenjivim proizvodom.

Bundeva je izuzetno korisna kod kožnih oboljenja i za prevenciju poremećaja vida kao što je kokošije slepilo. Prisustvo vitamina B u bundevi pomaže kod bolesti nervnog sistema.

Visok sadržaj kalijuma sprečava srčana i vaskularna oboljenja. Da bi se u bundevi sačuvale maksimalne količine hranljivih materija, ne treba je kuvati, već peći.

Prednosti narandžastog čuda se manifestuju samo uz pravilnu pripremu bundeve. Konzumacija pečene bundeve pomaže u eliminisanju otpada i natrijumovih soli iz organizma, a ima i jako laksativno i diuretičko dejstvo.

Pečena bundeva sa začinima

Ovo je izuzetno korisno svojstvo bundeve, posebno za ljude koji imaju višak kilograma. Pečena bundeva je nezamenjiva kod bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kod bolesti želuca i gastrointestinalnog trakta, bundeva se preporučuje za konzumaciju samo pečena. Ukusna pečena bundeva, osim što je izuzetno korisna, sadrži zanemarljivu količinu kalorija, što je čini neizostavnom u jesenjim dijetama ili za osobe koje se brinu da ne dobiju višak kilograma.

Ovo je ukusan i koristan desert za decu različitog uzrasta. Ukrasite komade bundeve žele bombonama da naučite decu da jedu bundevu sa zadovoljstvom.

Obavezno probajte pečenu bundevu sa orasima i pečenu bundevu sa medom. Oslobodite svoju maštu i eksperimentišite. Recepti sa bundevom su bezbrojni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest