Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Bundeva Matilda - koristi i kulinarska primena

Bundeva Matilda - koristi i kulinarska primena

Bundeva Matilda - koristi i kulinarska primena

Ako bismo morali da definišemo tipičan primer univerzalne voćne kulture, verovatno je najbolja bundeva. Klasifikovana je kao voćno povrće i pronalazi neverovatan broj kulinarskih primena, od glavnog jela do voćnog napitka od bundeve. Kao jelo, pogodna je za sve, čak i tokom dijete, jer sadrži malo kalorija i dobro zasićuje.

Ovaj predstavnik porodice dinja takođe ima pravo obilje sorti. Početnicima je teško da izaberu onu koja najviše odgovara njihovim potrebama, pa je dobro verovati baštovanima. Najčešće biraju sortu bundeve Matilda. To je hibridna sorta holandskog porekla. Poželjna je jer je nepretenciozna za uzgoj i podnosi sve klimatske uslove.

Međutim, za gurmane su važniji kvaliteti ukusa Matilda bundeve i njena upotreba u raznim receptima sa bundevom, ali ne treba zanemariti ni zdravstvene koristi. Odmah možemo reći da meso ploda bundeve sadrži dosta celuloze i neobičnog je ukusa.

Svakako se može ubrojati u dijetetske proizvode bogatog biohemijskog sastava. Sadrži vitamine grupe B, A, C, PP, H, K, mikro i makroelemente, među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, jod, cink i drugi. Polinezasićene masne kiseline su posebno vredne u sastavu Matilda bundeve, a kalorije su samo 22 u 100 g voća.

Jarko narandžasto meso bundeve ima prijatnu aromu orašastih plodova kada sazri. Ovu delikatnu sortu karakteriše odličan ukus i nizak sadržaj šećera.

Kulinarska primena bundeve Matilda

Bundeva Matilda

Matilda bundeva se koristi u pripremi raznih žitarica, za krem supe od bundeve, a takođe i za pečenje. Kaša od bundeve se koristi za razne recepte za deserte. Matilda bundeva se takođe može napuniti orasima i medom ili drugim ukusnim stvarima. Ako se doda u testo za pečenje, kao što je pita od bundeve, na primer, dobija svoj lep orašasti ukus.

Pečena bundeva je najbolja. Evo izuzetno ukusnog recepta za Matilda bundevu.

Potrebna je 1 bundeva, koja se iseče na 4 dela i poređa u pleh sa prstom vode. Na svaki komad stavite po 2 kašike slatka od jagoda za ukus, pospite suvim grožđem i prekrijte folijom. Peći na 200 stepeni u rerni oko 30-40 minuta. Zatim se folija skida i peče dok voda ne ispari i dok bundeva dobije lep ten. Kada se izvadi, pospite je sa malo zdrobljenih oraha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest