Korist od lubenice

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Koristi od lubenice

Lubenica sadrži devedeset procenata vode i upravo to je čini popularnom za one koji žele da smršaju. Ne samo da pomaže da se istopi višak kilograma, već i uklanja toksine iz tela.

Lubenica je bogata vitaminima grupe B, koji pomažu normalnom funkcionisanju nervnog sistema i sprečavaju pojavu peruti i bubuljica, kao i vitaminom C koji jača imuni sistem i sprečava rano starenje.

Osim toga, lubenica sadrži vitamin PP koji smanjuje umor i pomaže u dobrom snu i dobrom raspoloženju, kao i folnu kiselinu, koja je neophodna za trudnice i dojilje i za ljude koji žele bolju memoriju.

I prugasto voće sadrži i druge korisne elemente - fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Zdrava lubenica čisti organizam od viška holesterola, zateže mišiće, čini kožu elastičnijom, stabilizuje pritisak i normalizuje rad bubrega i jetre.

Lubenica sadrži i kalijum, koji je neophodan za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Veoma je koristan za dobro varenje. Na dijeti sa lubenicom dnevno se konzumira oko dva i po kilograma, uz puno sira.

Zašto je korisno da jedemo lubenice

Nije dobro da ovakva dijeta sa lubenicom traje duže od tri dana, jer će organizam osetiti ozbiljan nedostatak vrednih hranljivih materija koje se nalaze u drugim prehrambenim proizvodima.

Kada birate lubenicu, dobro je pogledajte. Trebalo bi da bude sjajna i da se sunčev odsjaj jasno odražava na njoj. Ne kupujte voće ako ima i najmanji nedostatak - pukotine, udubljenja i trula mesta.

Drška lubenice treba da bude smeđa i suva, ali još uvek elastična. Ne kupujte lubenicu bez drške. Najslađe lubenice imaju žutu mrlju — tu je mesto gde dodirivale zemlju, i to je znak da su same sazrele.

Ne kupujte lubenicu preko sedam kilograma, jer je najverovatnije tako velika zbog upotrebe veštačkih đubriva. Nakon kupovine lubenice, dobro je operite sapunom i isperite toplom vodom.

Izbor lubenice

Zapamtite da dobro zrela lubenica pluta u vodi, a zelena tone. Dobro zreo plod se seče sa karakterističnim zvukom sličnim cepanju, a u njemu nema belih semenki.

Nakon što odaberete ukusno i sočno voće, možete ga staviti u razne recepte sa lubenicama, uključujući smutije za rashlađivanje i salate sa lubenicama. Ne propustite da probate kultni za svaku letnju sezonu sorbe sa lubenicom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest